Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Jodiumtekort oorzaak veel gezondheidskwalen

Ruim zes miljoen Nederlanders kampen met een tekort aan jodium. Velen van hen hebben daardoor gezondheidskwalen of soms zelfs gedragsproblemen.

 

Dat melden twee internisten in VOZ Magazine. Wie een jodiumtekort heeft kan last krijgen van vermoeidheid, spierpijn, gewrichtsklachten, slaapproblemen, haaruitval en ADHD. Ook leidt een tekort tot snel geïrriteerd zijn. Volgens de artsen zijn zelfs veel 'korte lontjes' in onze samenleving terug te voeren op een jodiumtekort.
 
Voedingsnorm
Volgens de internisten is de voedingsnorm voor jodium te laag. De aanbeveling van 150 microgram per dag zou alleen gekozen zijn voor het tegengaan van krop (een opgezette schildklier in de hals), niet tegen al die andere kwalen. De auteurs pleiten er daarom voor om de norm te verhogen.
 
Schildklier
De meningen daarover zijn echter verdeeld. Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de VU: 'Voedingsnormen zijn erop afgestemd dat de meeste mensen genoeg krijgen en zo min mogelijk mensen te veel', zegt hij. 'Als je de jodiumnorm verhoogt, krijgen meer mensen een overbelasting van de schildklier. Die gaat daardoor te traag werken, wat tot allerlei klachten leidt.'
 

Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.