Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Lelystad wil noodhospitaal na operatiestop

Nu de operatiekamers van de IJsselmeerziekenhuizen zijn gesloten, wil burgemeester Horselenberg van Lelystad dat er een militair noodhospitaal komt. Zij heeft daarvoor een aanvraag bij Defensie ingediend.

Het noodhospitaal is nodig om acute operaties te kunnen uitvoeren. Voor de minder spoedeisende operaties wordt uitgeweken naar ziekenhuizen in Almere en Harderwijk.
 
Niet steriel
De operatiekamers van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord blijven waarschijnlijk maanden dicht. De sluiting is het gevolg van een operatieverbod dat het ziekenhuis kreeg opgelegd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Patiënten lopen volgens de inspectie te grote risico's op infecties doordat de lucht in de operatiekamers niet steriel genoeg is. De inspecteurs spreken van een ‘onverantwoorde en niet veilige situatie'’. 
 
Infectiepreventie
De inspectie vindt dat het ziekenhuis moet zorgen dat het operatieve zorgproces voldoet aan de noodzakelijke kwaliteits- en veiligheidseisen. Het gaat daarbij vooral om infectiepreventie en het onderhoud van medische apparatuur.
 
Luchtkwaliteit
Volgens de IGZ wist de directie van de ziekenhuizen al in april van de onveilige situatie, maar heeft ze niet afdoende ingegrepen. Het ziekenhuis ontkent dat de veiligheid van patiënten in het geding is geweest. De onvoldoende luchtkwaliteit wijt de voorzitter van de Raad van Bestuur aan achterstallig onderhoud, dat mede is ontstaan door de financiële problemen van de IJsselmeerziekenhuizen.
 
Door: redactie Nursing
IGZ
Lees ook:
 
 
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.