Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer kans op botbreuken bij hiv

Hiv-patiënten hebben een anderhalve keer zo hoge kans op botbreuken. Het is nog niet bekend wat daarvan de oorzaak is.


Zo berichtten onderzoekers van het Massachuchettes General Hospital in de Verenigde Staten in het Journal of Clinical Endrocrinology and Metabolism.

 
Fracturen
Uit het onderzoek blijkt dat bijna 2,9 procent van de hiv-dragers fracturen hadden van de heup, de ruggengraat of de pols. Bij mensen zonder hiv blijkt dat percentage te liggen op 1,8 procent. Er werden in totaal 8500 patiënten met hiv onderzocht en ruim twee miljoen mensen zonder.
 
Screenen
Het is echter nog niet bekend waar de oorzaak ligt voor het groter aantal botbreuken bij hiv-patiënten. Volgens hoofdonderzoeker Steven Grinspoon zou het kunnen liggen aan antivirale middelen, het hiv-virus of andere metabolische factoren. Zijn voorstel is om mensen met hiv vaker te screenen op lage botdichtheid als zij wat ouder worden.
 
Door: redactie Nursing
Hiv Vereniging Nederland
Lees ook:
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.