Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiënten willen avondspreekuur op poli

Verpleegkundigen op de poli’s kunnen zich er op voorbereiden dat ze meer en meer ’s avonds moeten werken. Veel patiënten willen gebruik maken van avondspreekuren.

Mensen vinden het prettig dat ze niet speciaal vrij hoeven te nemen van hun werk. Ook oudere mensen die voor vervoer afhankelijk zijn van hun werkende kinderen bezoeken de spreekuren met regelmaat. Daarnaast scheelt het parkeerdrukte.

Ondersteunende afdelingen
Ook artsen vinden het prettig om te werken in de avonduren, omdat het dan rustiger is. Voorwaarde is wel dat ondersteunende afdelingen ook open zijn, zoals de röntgenafdeling, bloedafname en laboratoria.

Avondpoli
Het Academisch Ziekenhuis Maastricht stelde twee jaar geleden de poli dermatologie elke woensdagavond open. Met veertig patiënten zit het altijd vol. Wegens het succes is sinds kort ook de afdeling gynaecologie 's avonds open. Dan kunnen vrouwen er zelfs terecht voor kleine kijkoperaties. Uit een onderzoek van gezondheidswetenschapper Bert Verhoef blijkt dat patiënten erg tevreden zijn over de mogelijkheid. 61 procent bezoekt de avondpoli om geen vrij te hoeven nemen.

Bronovo
Vanaf vandaag begint ook het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag met spreekuren ’s avonds. Zeven grotere poli’s houden spreekuur op dinsdag en/of donderdag tussen 18.00 en 21.00 uur. ‘De voordelen zijn duidelijk’, zegt Natasja Plasmeijer, manager Zorg in Bronovo. ‘Een patiënt kan buiten werktijd afspreken, waardoor bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap een partner eenvoudiger meekan naar de gynaecoloog of verloskundige. Ook patiënten die voor vervoer afhankelijk zijn van hun kinderen of andere familie kunnen makkelijker een beroep op hen doen. Bijkomend voordeel is dat tijdens de avonduren het veelal rustiger is op de weg, op de parkeerplaats en in het ziekenhuis.’
 
Door: redactie Nursing
Zorgvisie / Zorgkrant
Lees ook:
 
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.