Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tekort stralingsmateriaal voorbij?

Over twee weken is er weer voldoende radioactief materiaal voor de behandeling en diagnose van kanker. Afspraken van patiënten hoeven dan niet meer te worden uitgesteld.
Tekort stralingsmateriaal voorbij?

Dit heeft een woordvoerster van het ministerie van VWS gisteren gemeld. Over twee weken moeten de Belgische leveranciers in Fleurus en Mol de productie van isotopen hervatten. Daarmee kan de stilgevallen Nederlandse productie worden opgevangen.
 
Blijvend tekort
Karina De Beule, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), benadrukte in een reactie aan het Belgisch persbureau Belga echter dat het slechts gaat om een streefdoel en dat er dus geen zekerheid is. Als de fabriek in België langer gesloten zou blijven, is er een 'blijvend tekort' in Nederland van 10 tot 40 procent, zegt de woordvoerster van Klink.
 
Spoedeisende onderzoeken
Door een ongelukkig toeval zijn alle drie fabrieken in Europa tegelijk stilgelegd door storingen en onderhoud. Nederlandse ziekenhuizen hebben inmiddels een ‘zeer beperkt’ aantal onderzoeken met radioactieve isotopen naar volgende week doorgeschoven. Het zijn geen spoedeisende onderzoeken, zei Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, maandag.
 
Alarmfase 1
De Belgische ziekenhuizen verkeren in grotere problemen. Zij hebben maandag alarmfase 1 afgekondigd. Volgens een arts van het Brusselse Bordet-ziekenhuis zullen in de meeste ziekenhuizen 10 tot 30 procent van de diagnoses of behandelingen worden overgeslagen of uitgesteld. Het tekort aan medische isotopen zal daar zich de komende weken nog meer laten voelen, maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid, meent de Belgische Vereniging van Nucleaire Geneeskunde (BELNUC).
 
Door: redactie Nursing
 
Lees ook:

 

 

 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.