Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen ondergesneeuwd in miljoenennota

De miljoenennota doet geen recht aan de cruciale rol van de grootste beroepsgroep in de Nederlandse gezondheidszorg, zegt Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
Verpleegkundigen ondergesneeuwd in miljoenennota

 
In een reactie op de kabinetsplannen stelt de beroepsvereniging dat verpleegkundigen en verzorgenden in de begroting van VWS voor 2009 nauwelijks zichtbaar zijn. In tegenstelling tot huisartsen, die volop aandacht krijgen in de miljoenennota. 'Natuurlijk vormen de huisartsen een hele belangrijke groep in de eerste lijn. Het is heus geen kwestie van scheve ogen. Maar dat de huisartsen talloze keren genoemd worden in de nota en het woord verpleegkundigen welgeteld drie keer voorkomt, dat is wel een beetje zuur", zegt Monique Roedoe, hoofd communicatie van de V&VN, in een reactie.
 
Therapietrouw
De beroepsvereniging zegt teleurgesteld te zijn dat verpleegkundigen en verzorgenden in de miljoenennota niet terug te vinden zijn als kerndiscipline in de zorg. V&VN-Voorzitter Marian Kaljouw: ’Onze beroepsgroep staat 24 uur per dag aan het bed en heeft een essentiële rol in de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Dan is het vreemd dat verpleegkundigen en verzorgenden niet genoemd worden in de aanpak van preventie, van therapietrouw en van zorg in de laatste levensfase.’
 
Taakherschikking
V&VN heeft nog meer kritiek op de miljoenennota. Ze vindt dat de begroting bij kwaliteit focust op het afleggen van verantwoording en voorbijgaat aan concrete verbetering van zorg. Investering in deskundigheidsbevordering en wetenschappelijk onderzoek zijn daarvoor volgens V&VN noodzakelijk. Verder mist de vereniging het onderwerp taakherschikking. ’Verpleegkundigen beschikken over de competenties om taken van artsen over te nemen en daarmee de doelmatigheid van de zorg te verhogen.’

Zorgmeetlat
Toch zegt V&VN ’voorzichtig positief’ te zijn. Ze prijst de aandacht aan instroom van nieuwe zorgmedewerkers. Ook de plannen om huidige medewerkers voor de sector te behouden, stemt de beroepsvereniging tevreden. Op de Zorgmeetlat van V&VN scoort de zorgbegroting een zesje. ’Concrete maatregelen ontbreken of zijn weinig vernieuwend’, aldus de V&VN.
 
Door: redactie Nursing
V&VN
 
Lees ook:

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.