Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vet- en klierweefsel in borst apart onderzoeken

Door beter te kijken naar de hoeveelheid vetweefsel in de borst kunnen artsen veel informatie verkrijgen over de kans op borstkanker.

 

Tot nu toe wordt bij mammogrammen van vrouwen tussen de 50 en 75 jaar vooral gelet op de verhouding tussen het vetweefsel en het klierweefsel. Volgens promovendus Gerco Haars is het echter belangrijk om naar het vetweefsel an sich te kijken, niet alleen naar de verhouding.
 
Preventie
Het is bekend dat het hebben van een hoog percentage klierweefsel in de borst een aanwijzing is voor een grotere kans op borstkanker. Als het verband tussen vet en borstkanker kan worden bevestigd, biedt het nieuwe mogelijkheden voor verder onderzoek naar het ontstaan van borstkanker, maar ook meer mogelijkheden voor preventie omdat de hoeveelheid vet makkelijker is te beïnvloeden dan de hoeveelheid klierweefsel.
 
Promotie
Gerco Haars promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    juliette

    ik ben 31 jaar en bij een mammagram is gebleken dat mijn borten al heel veel vetweefsels heeft, arts zei dat dit normaal rond je 40 begint. is kans groter of kleiner op bortskanker, en is de kans groot dat ik in de overgang kom nu?

Of registreer je om te kunnen reageren.