Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Pak pijnbestrijding ook psychologisch aan’

Patiënten met chronische pijn moeten voor pijnbestrijding niet alleen lichamelijk, maar ook psychologisch worden onderzocht. Het liefst zo vroeg mogelijk.

Dat adviseert promovendus Han Samwel van de Radboud Universiteit Nijmegen. Samwell werkt sinds 1989 bij de afdeling Medische Psychologie en het Pijncentrum van het UMC St Radboud, dat patiënten behandelt met niet-maligne chronische pijn (dus niet veroorzaakt door kanker). In totaal bestudeerde hij gegevens van een kleine driehonderd patiënten, die gemiddeld al zo’n vijf jaar pijn hadden.

Catastroferen
Samwel: ‘Een pijnpatiënt met gedachten van het type: ‘het komt nooit meer goed’, ‘mijn leven is verwoest’, die bij iedere behandeling denkt: ‘dit zal wel weer niet helpen’, een patiënt kortom die catastrofeert heeft minder baat bij behandeling van zijn pijn. Na een medische behandeling bleken deze patiënten zich minder goed te voelen en rapporteerden ze meer pijn dan andere patiënten die niet steeds zulke gedachten hadden.’

Symptomen
Psychologisch onderzoek helpt de doemdenkende patiënten bij de acceptatie van hun pijn, stelt Samwel. Pijnbestrijding helpt beter als de patiënt de pijn erkent en bovendien inziet dat de symptomen niet snel zullen verdwijnen. Ook patiënten die vasthouden aan het idee dat hun pijn puur lichamelijk is, zijn gebaat bij een psychologisch onderzoek. Dat levert aanknopingspunten op om beter om te (leren) gaan met chronische pijn.
 
Door: redactie Nursing
Novum
Lees ook:
 
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.