Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Loterijgeld Alkmaarse verpleegkundigen verdubbeld door RvB

Het gewonnen geld van de neurologieverpleegkundigen van het Medisch Centrum Alkmaar is verdubbeld door de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Dit omdat het gewonnen geld besteed wordt op een manier die de kwaliteit van zorg ten goede komt.
Loterijgeld Alkmaarse verpleegkundigen verdubbeld door RvB

De afdeling neurologie van het Medisch Centrum Alkmaar gaat de 25.000 euro van het staatslot gebruiken voor een tweedaagse scholings- en teambuildingsactiviteit. De wens van de afdeling voor een meerdaagse training bestond al langere tijd.

Beroepscode
De neurologieverpleegkundigen van het Medisch Centrum Alkmaar kwamen vorige week veelvuldig in het nieuws omdat zij de gewonnen 25.000 euro die het geschonken staatslot opleverde niet aan mochten nemen. Beroepsvereniging V&VN stelde dat de verpleegkundigen met het aannemen van het lot en daarmee ook gewonnen geld de regels van de beroepscode hadden geschonden. 

'Directie beslist'
Enkele dagen later stelde V&VN dat verpleegkundigen en verzorgenden geen giften mogen accepteren, als deze meer zijn dan een 'symbolisch gebaar van dank.'  'Met geld wek je een verkeerde indruk, en als het om zo'n groot bedrag gaat zoals bij het MCA gebeurde, moet daar met de directie van de instelling over worden beslist,' zei woordvoerster Monique Verkerk vrijdag.

Het komt goed
En dat is wat is gebeurd. In het Medisch Centrum Alkmaar is besloten dat het geld besteed wordt aan uitgebreide trainingsdagen voor de afdeling, die in het teken staan van vakkennis op het gebied van neurologie en teambuilding. Om de activiteit voor alle 120 medewerkers mogelijk te maken en de zorg niet in het geding te laten komen, wordt de groep opgedeeld. Omdat het geld op die manier de zorg ten goede komt, heeft de raad van bestuur het bedrag verdubbeld.

De V&VN was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.


Medisch Centrum Alkmaar
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  Marika

  Goede oplossing!

 • no-profile-image

  martin

  Ik vind dat het AMC het charmant heeft opgelost, hoewel ik de reactie van Joost (15/1) ook hout vindt snijden. Alleen de V&VN heeft zich echt belachelijk gemaakt door zich 'roomser dan de paus' op te stellen.

 • no-profile-image

  Monique Roedoe, Verpleegkundigen & Verzo

  Een prima oplossing die de verpleegkundigen van de afdeling Neurologie en hun werkgever het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) samen hebben gekozen! Het geld dat gewonnen is met het geschonken staatlot, wordt besteed aan deskundigheidsbevordering voor de verpleegkundigen. En komt daarmee dus direct ten goede aan de zorg. Daarmee is deze oplossing dus in de geest van de Beroepscode, vindt V&VN.

  De Nationale Beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden biedt een leidraad voor handelen, in allerhande situaties. Zo ook voor het aannemen van geschenken. De code stelt dat verpleegkundigen en verzorgenden geen giften mogen accepteren, als deze meer zijn dan een symbolisch gebaar van dank. Ook staat er in de code dat verpleegkundigen en verzorgenden rekening moeten houden met het beleid van hun eigen instelling bij schenkingen.

  Op www.venvn.nl is de Nationale Beroepscode te downloaden.

 • no-profile-image

  desiree

  het werd natuurlijk weer breed in het nieuws besproken en schade van gesproken dat die verpleegkundige het lot niet had moeten aannemen.
  moet je die mensen eens horen als wij als verpleegkundigen eens zeggen dat zij die bonus of gouden handdruk niet mogen aanemen.
  raad van bestuur, prima opgelost!
  afdeling neurologie, veel plezier met jullie training
  gr desiree
  verpleegkundige

 • no-profile-image

  Monique

  TOP!!Helemaal goed!!

 • no-profile-image

  peggy martens

  :d het niet mogen aannemen van een groot bedrag kennen we binnen de stichting waar ik werk maar al te goed....tenminste als het voor persoonlijke doeleinden gaat dan......we kregen in 2008 een gift van de man van een overleden bewoonster...heben daar de afdeling een beetje mee aangekleed :D.....en wat kleine spulletjes gekocht voor op de kamers van onze bewoners....mooi die stralende gezichten

 • no-profile-image

  Noortje Sprengers

  Echt terecht dit, heel goed.

 • no-profile-image

  Joost

  Waarom mogen ze het gewoon niet eens een extratje krijgen in de portomonee? Als je goed eet in een restaurant geef je toch ook wel eens een fooi, moet dat dan ook ten goede komen van het bedrijf?

Of registreer je om te kunnen reageren.