Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mogelijk dertiende maand voor verpleegkundigen

Een loonsverhoging van 3,5 procent en afspraken om te komen tot een dertiende maand. Met die wensen start Abvakabo FNV deze week de cao-onderhandelingen voor de drie grote cao's in de zorgsector.
Mogelijk dertiende maand voor verpleegkundigen

Op dit moment werkt bijna een miljoen mensen in de zorg. Zo’n vijfhonderdduizend mensen vallen onder de cao's voor ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, waarvoor de onderhandelingen starten. Zij hebben nu een eindejaarsuitkering die ligt tussen de 4 procent (geestelijke gezondheidszorg) en 5 procent (ziekenhuizen).

Arbeidskrapte
De bond hangt de onderhandelingen op aan de arbeidskrapte in de zorg en zet scherp in. Naar verwachting zijn er de komende vijftien jaar een half miljoen nieuwe zorgmedewerkers nodig om de toenemende zorgvraag te kunnen opvangen. Met een volledige dertiende maand hoopt de vakbond de zorgsector aantrekkelijker te maken voor huidig en toekomstig personeel.

Abvakabo fnv

Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

15 reacties

 • no-profile-image

  Bart

  Meer is nooit verkeerd natuurlijk. Toch is die 3,5% natuurlijk eigenlijk een lachertje. Volgens sommige schattingen gaat de inflatie in 2009 wel naar de 2,5-3,5%. Oftewel; we worden dan niet beter betaald, enkel gecorrigeerd voor de inflatie (wat niet meer dan logisch is) en gaan dus relatief gezien niet 'minder' verdienen.

  De werkgevers zouden de CAO eens op eigen initiatief moeten aanvullen en meer marktconform moeten betalen. Zitten ook haken en ogen aan, maar met die slappe onderhandelingen elk jaar worden we nooit rijk.

 • no-profile-image

  Christa

  Hoe zit dat bij de cao verpleeg-verzorgingshuizen en thuiszorg??
  Vaak worden dingen geregeld voor de verpleegkundigen, verzorgende werken immers ook hard.

 • no-profile-image

  Anke

  Eindelijk wordt er iets aan gedaan! Wel jammer dat ze de loonsverhoging dan gooien op het werven van nieuwe medewerkers ivm de groeiende zorgvraag...en niet op de waardering voor de hoge werkdruk waaronder wij werken, de verantwoordelijkheid die wij dragen, de technische handelingen die wij op mensen uitvoeren. Het gaat niet zomaar om machines in de fabriek instellen, of het innovaties in het werkproces van de autobranche invoeren. Nee, wij zijn met mensenlevens bezig en verdienen onder ons niveau, gezien de verantwoordelijkheid e.d.

  En de tent dichtgooien?? Dat doe je niet als je zorgt voor je medemens, die zonder jouw zorg (bijna) nergens is.

 • no-profile-image

  Riek

  Waarom krijgen verpleegkundige werkzaam in een ziekenhuis 5% eindejaars itkering en in de geestelijke gezondheid 4%????????

 • no-profile-image

  Jos

  Is Jaap lid van een vakbond? Zo niet dan zou hij het voorbeeld van de meeste havenarbeiders kunnen volgen door wel lid te worden. Als we een goed salaris willen en betere arbeidsvoorwaarden belangrijk vinden, dan zouden we eerst eens masaal lid moeten worden van een vakbond. We mogen natuurlijk niet verwachten dat het handjevol leden wat er nu rondloopt alle kastanjes uit het vuur kunnen halen.

 • no-profile-image

  mariska

  nou geen slecht idee om de eis neer te leggen bij de bond, maar zit nu nog in de opleiding verpleegkundige en hoop juni te slagen, maar dan kan ik daar nu niet mee aan komen natuurlijk.
  Misschien een idee als ik geslaagd ben, en voor meedere onder mij...goed idee toch?

 • no-profile-image

  annelies

  Geldt dit ook voor stagiars? Zou natuurlijk leuk zijn!

 • no-profile-image

  marja

  ben het met Jaap eens!!!
  Wij staken niet, dat kunnen we de mensen die we verzorgen niet aandoen....
  En daarom komen we ook nooit verder....
  Want het bedrijfsleven doet het wel ondanks de mensen die zij er mee duperen

 • no-profile-image

  peter

  geld maakt niet gelukkig een goede werk sfeer wel!!

 • no-profile-image

  Jaap

  Ik hoor het geklaag over het salaris al dik twintig jaar en er veranderd helemaal niets. Zolang we ons niet kunnen gedragen als havenarbeiders en de tent gewoon dichtgooien lachen onze bazen zich een breuk, die wij dan weer heel liefdevol gaan verzorgen omdat we zo'n fijne persoonlijke ontwikkeling doormaken.

 • no-profile-image

  jelly

  Mariska, ik ben het geheel met je eens werk ook als verplegkundigein een verpleegjhuis

 • no-profile-image

  Wim van Eck

  Natuurlijk hebben jullie daar ook recht op, alleen jullieCAO onderhandelingen starten nu niet, sluit je aan bij een bond en leg die eis opp tafel.
  Het is ook bij de ziekeenhuizen nog maar een eis waar voor gevochten zal moeten worden om die binnen te halen.

 • no-profile-image

  Francis

  Hier wil ik mij bij aansluiten. De werkdruk is hoog En tekort personeel is een feit in verzorgings en verpleeghuizen. Het zou het werken zeker aantrekkelijk maken.

 • no-profile-image

  Linda

  Helemaal mee eens Mariska!
  Waarom hebben verpleegkundige in het zh,ggz en gehandicapten zorg er wel recht op en wij de verpleegkundigen in het verpleeghuis niet? Wij werken net zo hard, en er ontstaan net zo grote problemen als er straks nog minder mensen voor de zorg kiezen.
  Beloon ze dat ze voor de zorg hebben gekozen en hiervoor hard werken dag in dag uit!!!

 • no-profile-image

  mariska

  kunnen ze dit ook niet invoeren voor de verzorgings en verpleeghuizen???

Of registreer je om te kunnen reageren.