Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Onderzoek kanker na nachtdiensten

Het Bureau Beroepsziekten van de FNV roept leden met borstkanker op zich te melden als zij minimaal tien jaar nachtdiensten hebben gedraaid. De vakcentrale doet dit omdat in Denemarken borstkanker in verband met nachtwerk als ‘mogelijke beroepsziekte’ wordt gezien. Hier hebben al circa tien verpleegkundigen een schadevergoeding gekregen.

FNV bevestigde vandaag een bericht hierover in dagblad Trouw. In Denemarken hebben al circa tien verpleegkundigen een schadevergoeding gekregen. In het land werd daarbij een termijn van vijftien jaar nachtarbeid gehanteerd. FNV wil kijken of schadevergoedingen ook in Nederland mogelijk zijn.

Melatonine
Al langer is uit onderzoek bekend dat vrouwen die veelvuldig nachtdiensten draaien, mogelijk meer kans op de ernstige ziekte hebben. Dat heeft te maken met een verstoorde productie van het hormoon melatonine in het lichaam. Uit een Amerikaanse studie bleek in 2006 dat verpleegkundigen na 20 tot 30 jaar nachtdienst anderhalf keer zo vaak borstkanker krijgen in vergelijking met collega’s die overdag werken.

Planning nachtdiensten
Directeur Jan Warning van het Bureau Beroepsziekten FNV zegt dat eveneens moet worden gekeken of er in Nederland richtlijnen moeten komen voor de planning van nachtdiensten. Werknemers zouden de diensten misschien niet te veel jaren achter elkaar moeten doen. Ook is het volgens hem de vraag of bepaald nachtwerk overdag kan worden gedaan.

Schadevergoeding
De Deense vrouwen kregen schadevergoedingen uiteenlopend van 13 duizend tot 134 duizend euro, afhankelijk van leeftijd, erfelijke aanleg en gebruik van alcohol, tabak en medicijnen. In Denemarken hebben zich in totaal ongeveer veertig vrouwen gemeld.

FNV
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

2 reacties

  • no-profile-image

    Ida

    Is er al eens een groot onderzoek gedaan naar nachtdienst en hoge bloeddruk?Ik heb er al jaren last van en krijg het met gezonde voeding en veel bewegen(sporten) niet genoeg naar beneden.Nu ben ik aan de plastabletten.Graag hoor ik hier meer over

  • no-profile-image

    mell

    staat dat nou vast dat het zo is of zijn hier nog twijfels over?

Of registreer je om te kunnen reageren.