Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

5000 euro voor 'trouwe verpleegkundigen'

Ziekenhuizen bieden gespecialiseerd verpleegkundigen bonussen van maximaal 5000 euro per jaar aan als ze beloven niet weg te gaan.
5000 euro voor 'trouwe verpleegkundigen'

Dat meldt de Volkskrant. Eerder loofden ziekenhuizen 'bindingspremies' uit aan medisch specialisten. Nu willen de werkgevers op deze manier verpleegkundigen met een bonus aan zich binden. Ook andere Amsterdamse ziekenhuizen, het Groene Hartziekenhuis in Gouda en het Groningse UMCG experimenteren met bindingspremies voor ok-verpleegkundigen en ic-verpleegkundigen

Detacheringsbureaus
Hans Stevens, leidinggevende bij de intensive care van het Amsterdamse VU Medisch Centrum, zegt in de Volkskrant 'dat zelfs de maximaal toegestane bonus van 10 procent bovenop het cao-jaarsalaris soms niet genoeg om te voorkomen dat personeel weggaat'.
Door de invoering van marktwerking in de zorg stappen veel verpleegkundigen over naar commerciële detacheringsbureaus, die hen terugverhuren aan ziekenhuizen. Dat kost bijna het dubbele van iemand in loondienst.

Opleidingsfonds verpleegkundigen
Beroepsvereniging V & VN verwijt ziekenhuizen jarenlang structureel te weinig gespecialiseerd verpleegkundigen opgeleid te hebben, uit angst dat ze overstappen naar andere instellingen. Afgelopen week raakte bekend dat minister Klink van Volksgezondheid een opleidingsfonds wil oprichten, waaraan alle ziekenhuizen naar evenredigheid zullen bijdragen. Daardoor zouden de tekorten aan gespecialiseerd verpleegkundigen op termijn moeten verdwijnen.

Door: redactie Nursing
de Volkskrant

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    ron

    Rinda, het gaat op die afdelingen om productie, zo tellen ziekenhuizen het (en de verzekering/ overheid). Dus kiezen verpleegkundigen, als het kan, om iets uit de ruif mee te pikken. En wat blijkt: het geld is er!(zie de vu) Het wordt betaald. Wat gebeurde er in het verleden met dat geld????? Who cares.

  • no-profile-image

    Rinda

    En daar haal je nou net de hypotheekzusters/broeders mee binnen, Is het niet beter om de verpleegkundigen/verzorgenden die om de clienten geven en goede kwaliteit van zorg nastreven extra te belonen!?

Of registreer je om te kunnen reageren.