Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Christelijke beroepscode heeft geen nut meer'

De christelijke beroepscode voor verpleegkundigen ligt onder vuur. En niet omdat niet-gelovigen in opstand komen. De Christelijke Hogeschool Ede vindt zélf dat de code niet meer nodig is.
'Christelijke beroepscode heeft geen nut meer'

Het onderwerp kwam zaterdag 7 november aan de orde tijdens de najaarsvergadering van Febe, een vereniging voor werkers in de gezondheidszorg. Lector verpleegkundige beroepsethiek B. C. Cusveller van de Christelijke Hogeschool Ede zwengelde daar de discussie aan over de meerwaarde van de christelijke beroepscode voor verpleegkundigen.

Drie beroepscodes voor verpleegkundigen
Momenteel heeft de Nederlandse beroepsgroep van verpleegkundigen drie beroepscodes: de beroepscode van Nu '91 en V&VN, de christelijke beroepscode en de beroepscode van Abvakabo/FNV en CNV PZ. Deze verscheidenheid zou zijn veroorzaakt doordat Nederland nooit een landelijke organisatie voor verpleegkundigen heeft gehad.

Geen pasklare antwoorden
Lector Cusveller stelt dat de beroepscode weliswaar een samenvatting van belangrijke principes geeft, maar geen pasklare antwoorden op praktische situaties bevat. Volgens hem gaan alle drie de codes in op de positie van de gewetensbewaarde verpleegkundige, 'en is het dus de vraag of de christelijke beroepcode nut heeft'.

Door: redactie Nursing
Reformatorisch Dagblad

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  janne

  1 beroepscode is zeker wel beter. Al vind ik naastenliefde wel echt een heel mooie aanvulling om extra op te letten. Als je de naaste lief hebt ga je er voor door het vuur. En hoeveel clienten heb je wel niet in de praktijk waarvan je het moeilijk vind om ze lief te hebben. Toch verdient ieder mens dit en ik denk dat het christelijk geloof/ code zich daar wel heel duidelijk in profileert. Maar dat kan vast op andere manieren scherp gehouden worden ;)
  Ik wist niet eens van deze code af!

 • no-profile-image

  Lutfil

  Professioneel en eerlijk zijn in de zorg noodzakelijk. Specifiek christelijk in deze tijd ben ik niet mee eens, wel algemene code (toch Ellen?).
  Groetjes voor alle zeldzame mensen in de zorg!
  En sterkte in de komende tijd!

 • no-profile-image

  Dootje

  @ Jos: Laat " je naaste liefhebben" nou juist het belangrijkste gebod zijn. Volgens mij heeft het geloof dus heel veel te maken met medemenselijkheid en naastenliefde. Ik ben het er overigens mee eens dat de christelijke beroepscode geen echte meerwaarde heeft.

 • no-profile-image

  Suzanne

  Maar ook als niet gelovige heb ik mijn naasten lief. Dus naar mijn idee hoeft het geloof er niet mee te maken te hebben.

 • no-profile-image

  jos smaling

  Het geloof heeft NIETS te maken met medemenselijkheid en naastenliefde, Als verpleegkundige help je alle mensen ongeacht afkomst/ras, geloof en macht....Heb je naasten lief, dat is het belangrijkste.
  groeten jos Smaling

 • no-profile-image

  Ellen

  Ik denk ook dat we gebaat zijn met 1 beroepscode voor de gehele beroepsgroep,mits de plek voor de gewetensbezwaarden duidelijk aanwezig is. Ik kan me indenken dat bezwaren tegen wat dan ook niet per definitie is voorbehouden aan christelijke verpleegkundigen. Met een goede algemene code zou ik uitstekend uit de voeten kunnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.