Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Geen taboes bij bezuinigingen zorg'

De overheid moet bezuinigen op zorg voor terminale patiënten, zorg voor 'ongezonde mensen' zoals rokers en patiënten met obesitas en kankeronderzoek.
'Geen taboes bij bezuinigingen zorg'

Alle onderwerpen moeten bespreekbaar zijn als de overheid erin wil slagen om miljarden te bezuinigen in de zorgsector. Dat zegt bestuursvoorzitter van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) Dik Hermans zaterdag in een gesprek met Trouw.
'Sommige dingen zijn zo duidelijk dat je haast zou zeggen: 'eigen schuld, dikke bult'.' Hermans noemt als voorbeeld mensen met een longziekte die stug blijven doorroken en mensen met obesitas. 'Moet je de schade, die mensen zichzelf toebrengen, volledig blijven verzekeren?'

Tandverzorging jongeren mogelijk uit basisverzekering
Als je als gevolg van de economische crisis zoveel moet bezuinigen, kun je niet langer om taboes heen, zegt Hermans, een van de belangrijkste adviseurs van minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Volgens hem is dit noodzakelijk om het zorgstelsel betaalbaar en de maatschappelijke steun op peil te houden.
Het CVZ adviseert Klink over de samenstelling van het basispakket. Hermans oppert verder onder meer de tandverzorging voor jongeren tot 21 jaar deels uit het basispakket te halen, zodat ook deze groep zich zou moeten bijverzekeren voor tandheelkundige zorg. Ook komt de vergoeding van de pil en ivf-behandelingen weer ter discussie te staan, denkt de CVZ-voorzitter. Daarnaast kan op vergoedingen voor dure merkmedicijnen, zoals cholesterolverlagers, volgens hem meer worden bespaard.

'Veel kankeronderzoek medisch overbodig'
Volgens Hermans wordt veel onderzoek gedaan waar geen medische noodzaak voor is, bijvoorbeeld bij kanker. 'Een oncoloog vertelde me eens dat zeventig procent van zijn diagnostisch onderzoek eigenlijk medisch overbodig is. Daar schrik ik van, dan heb je het over aanzienlijke bedragen.'

Korten op zorg terminale patiënten
Ook op de palliatieve zorg zou volgens Hermans bezuinigd kunnen worden. De Raad voor Volksgezondheid en Zorg stelde in 2006 voor dat je in dat laatste jaar niet meer dan tachtigduizend euro zou moeten besteden aan medische kosten voor terminale patiënten. Dat moet opnieuw op de agenda, vindt Hermans. 'Juist in deze tijden van forse bezuinigingen kun je niet meer om deze discussie heen.'

Door: redactie Nursing
1, 2, 3)

Redactie Nursing.nl

9 reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.