Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ouderen betalen te veel voor schone was

Verpleeghuizen brengen veel te veel geld in rekening voor het wassen van kleding. Familieleden van bewoners van zorgorganisatie Brabant Zorg hebben daarover een klacht ingediend bij de SP.
Ouderen betalen te veel voor schone was

De SP neemt de klachten serieus en heeft intussen Kamervragen gesteld en een meldpunt geopend. In sommige gevallen zijn de kosten voor het wassen van kleding sinds 1 juli van dit jaar verdrievoudigd. Bewoners moeten sindsdien zo’n 200 euro per maand voor deze dienst betalen.

Vergoeding vanuit AWBZ
Adrie van Osch, lid van de Raad van Bestuur van Brabant Zorg kent de klachten, maar ziet geen andere mogelijkheid. ‘Sinds 1 januari worden deze kosten voor mensen in verpleeg- en verzorgingstehuizen niet langer vergoed vanuit de Awbz. Voorheen was dit wel het geval voor bewoners van verzorgingstehuizen. Toen had Brabant Zorg een collectiviteitsregeling, wat inhield dat alle bewoners een gemiddeld tarief betaalden. Daar was ook niet iedereen blij mee, omdat mensen het onterecht vonden dat ze voor andere bewoners moesten betalen. Nu is het ieder voor zich. Mensen zijn echter niet verplicht om de was aan ons uit te besteden.’

'Belangrijkere zaken'
Van Osch vindt het wat overdreven dat de SP hierover Kamervragen heeft gesteld. ‘Volgens mij zijn er wel belangrijkere zaken in de zorg die aandacht behoeven.’

Sociaal Totaal
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

2 reacties

  • no-profile-image

    Monty5

    Van Osch vind het overdreven dat hierover kamervragen worden gesteld maar weet je wat overdreven is? dat de zorg voor ouderen en zieken zo wordt uitgekleed.

  • no-profile-image

    bram

    ???? er is toch een regel (wet) dat de waskosten niet meer mogen bedragen dan 80 euro per maand. zijn de waskosten hoger dan komt het verschil voor rekening van de afdeling. bij mij op de afdeling is dat normaal

Of registreer je om te kunnen reageren.