Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kinder IC VU luidt de noodklok

De kinder Intensive Care van het VU ziekenhuis in Amsterdam luidt de noodklok vanwege een groot personeelsgebrek. Hoofdverpleegkundige Anja Esmeijer: 'We moeten steeds vaker 'nee' verkopen.'
Kinder IC VU luidt de noodklok

Door het chronisch personeelstekort moet de afdeling bedden sluiten. Dat betekent dat patiënten die binnen worden gebracht, versneld met ontslag moeten of elders opgenomen worden. Niet zelden moet het kind zelfs naar het buitenland worden getransporteerd, met alle risico's van dien.

Kwaliteit van zorg
Anja Esmeijer: 'Ik heb geen uitzicht op betere situatie. Als hier iemand met ontslag gaat kan ik daar niemand voor terugkrijgen. Dit komt de kwaliteit van zorg niet ten goede en zéker de patiëntenzorg niet.'

Bagage
Het VuMC is niet de enige met dit probleem, eigenlijk alle kinder intensive cares - dat zijn er acht in Nederland - hebben vergelijkbare problemen. Volgens Esmeijer is het chronische personeelstekort het gevolg van de jarenlange afname van belanstelling voor het verpleegkundige beroep. Bovendien kan niet iedereen zomaar op de kinder-IC werken, de baan is enkel weggelegd voor een verpleegkundige met flink wat bagage.

Carrièrebeurs
Uitzicht op een snelle verbetering van de situatie is er niet. Om het tij te keren kan en mag er niet meer bezuinigd worden in de zorg, zegt het personeel. Op de korte termijn heeft de afdeling haar hoop gevestigd op de carrièrebeurs voor verplegend personeel, op 17 april in het VU ziekenhuis.

RTV Noord-Holland
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

6 reacties

 • no-profile-image

  Evelien

  Ik doe de verpleegkundige opleiding en ik wil al vanaf het begin af aan naar de kinder IC toe als ik daar in gespecialiseerd ben..

 • no-profile-image

  Jaco

  Ik ben bezig met de opleiding tot verpleegkundige. Toen ik met de opleiding begon, had ik al de wens om me daarna te specialiseren tot kinderverpleegkundige. Als ik éénmaal mijn kinderaanteking heb hoop ik me daarna verder te specialeren voor de kinder ic.

  Ik hoop dan ook uit de grond van mijn hart over een aantal jaren als broeder op een kinder ic te kunnen werken.

  Finacien zijn belangrijk maar wat is er mooier dan met je kennis en kunde kinderen kunt verplegen. Het moet dan eigenlijk ook niet mogelijk kunnen zijn, dat kinderen niet opgenomen kunnnen worden doordat er een personeels tekort is. Ik heb erg veel belangstelling voor het verpleegkundige beroep.

 • no-profile-image

  thea

  Daar heb je gelijk in, ik bekeek het in zijn algemeenheid, werken in een ziekenhuis, maar daar gaat het hier natuurlijk niet om.
  Excuses!

 • no-profile-image

  Christian

  Thea, met alle respect, het gaat hier om een kinder IC, nog niet eens om een normale afdeling. Ik denk dat ZV/VIGers niet echt voldoende zijn opgeleid voor een kinder IC. En ook algemeen verpleegkundigen zullen er een zware dobber hebben...

 • no-profile-image

  thea van der weele

  tja ik ben ZV/Vig'er heb 13 jaar gewerkt aan het bed bij zwaar dementerende ouderen,werd lichamelijk en geestelijk te zwaar .
  Zou dolgraag in de zorg werken wat fysiek minder zwaar is maar als ZV/Vig'er ben je te min in de ziekenhuizen en mijn leeftijd zit tegen word dit jaar 50 wie wil je dan nog hé?
  Doe nu neonatale screening en uit pure noodzaak administratief werk tot er weer wat op mijn pad ligt voor ZV/Vig'er.
  Ze roepen altijd maar dat er geen personeel te krijgen is maar volgens mij zijn er genoeg ZV 'ers maar die kunnen niet aan de bak in ziekenhuizen!
  Ik zou niets liever willen!

 • no-profile-image

  Monique

  Tsja, de IC gedaan, wil je daarna de kinder IC, wat staat er financieel tegenover? Nou eh...
  Ja dat is niet echt motiverend..

Of registreer je om te kunnen reageren.