Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Ligtaxi moet vaker ambulance ontlasten'

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) pleit voor meer ligtaxi's. Deze zouden de rol van ambulances voor een deel moeten overnemen om zo de beschikbaarheid van ziekenwagens voor spoedeisende hulp te vergroten.

KNV schrijft dit in een brief aan onder andere minister Ab Klink van Volksgezondheid, zo heeft de brancheorganisatie maandag bekendgemaakt. Volgens KNV vervoeren ambulances te vaak personen die geen medische begeleiding nodig hebben. In die gevallen zou vervoer per ligtaxi volstaan.

Tekort
Volgens de brancheorganisatie gaat het jaarlijks om zo'n 150.000 personen, ongeveer 15 procent van het totaal aantal vervoerde patiënten. Als die personen met een ligtaxi worden vervoerd, zou het tekort aan ambulancecapaciteit deels kunnen worden opvangen.

Liggend vervoerd
De ligtaxi is een vorm van vervoer waarbij de passagier liggend op een brancard in een personenauto zonder medische begeleiding wordt vervoerd.

Trouw
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

3 reacties

 • no-profile-image

  Riny

  Goed idee, maar zolang dit nog niet mogelijk is dan kunnen mensen die alleen liggend vervoerd kunnen worden ook een beroep doen op www.ambulancewens.nl.

 • no-profile-image

  Helga

  Het zou al prettig zijn als er een mogelijkhed zou zijn als iemand liggend in een eigen aangepaste bus liggend vervoerd zou mogen worden voor een recreatief uitje. Laat staan in een ligtaxi.

  Ook Valys weigert mensen liggend te vervoeren met een ligrolstoel

 • no-profile-image

  Gerda Veleke

  prima idee, behalve uitsparen van ambulance personeel ook uitsparen van kosten voor de gezondheidszorg wat ook niet onbelanrijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.