Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ernstige bijwerkingen bij gebruik Emla® crème

Health Canada heeft bekendgemaakt dat het gebruik van topicale anesthetica, zoals Emla®, kan leiden tot ernstige bijwerkingen bij zowel volwassen patiënten als kinderen. Emla® crème bevat lidocaïne en prilocaïne en is een anaestheticum dat wordt gebruikt voor plaatselijke verdoving van de huid voor het inbrengen van een naald of voor oppervlakkige operatieve handelingen.

Genoemde bijwerkingen zijn syncope, cyanose, methemoglobinemie, hoofdpijn, sufheid, respiratoire depressie, verwardheid en hartritmestoornissen. De gevoeligheid voor het optreden van bijwerkingen neemt toe bij gebruik van het middel op een groot lichaamsoppervlak, beschadigde huid of wanneer het onder occlusie wordt toegepast.

Meldingen Lareb
Lareb ontving acht meldingen van één of meer vermoede bijwerkingen na gebruik van Emla® crème. Bij de meeste patiënten trad een huidreactie op. Syncope werd eenmaal gemeld. Daarnaast was er een melding van een 2-jarig meisje waarbij sprake was van methemoglobinemie, depressie van het centrale zenuwstelsel en coma als gevolg van het aanbrengen van Emla op 80% van het lichaamsoppervlak. Ze is volledig hersteld. Over deze laatste patiënt verscheen in 2006 een publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (2006;150(33):1805-7).

Zie ook het volledige bericht van Health Canada: Association of Topical Anesthetics with Serious Adverse Events.

Lareb
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

10 reacties

 • se Gerts

  Het is een product wat de laatste jaren goed verbeterd is, het is zeker zo dat het ook voor andere manieren gebruikt word de emla creme ( http://www.tesnelklaarkomen.eu/ ) Echter lijkt me de emla creme niet iets wat je voor iets moet gebruiken en denk dat je op die plekken juist ook extra gevoelig is.

  Raden jullie het aan of af?

 • no-profile-image

  martha

  er is een product op de markt, dat gebruikt wordt bij brandwonden, het wordt op aruba geproduceerd en is voornamelijk gebaseerd op aloë, een Gents brandwondencentrum schijnt hier hele goede resultaten mee te hebben.

 • no-profile-image

  martine

  heb net Emla binnen, staat op de bijsluiter dat je bij kinderen nooit een grotere huidoppervlak als 16cm2 in mag smeren dus tja als je dan een kind voor 80% insmeert....
  brandwonden zijn pijnlijk ja, maar daar hebben ze toch wel andere middelen voor? lijkt me niet goed om zomaar van alles op brandwonden te gaan smeren...

 • no-profile-image

  Henriette

  Ik heb Emla wekenlang op mijn vreselijke jeuk plekken op mijn arm(en) gesmeerd. Er is nu een klein plekje "dood" qua gevoel, maar van de jeuk ben ik helemaal af.

 • no-profile-image

  patrick

  heb het ook zelf veel bij kinderen in het WKZ opgesmeerd voor venapuntie of inbrengen infuus, maar naast een lichte huidirritatie geen bijwerkingen waargenomen. Maar als je inderdaad een kind voor 80% insmeert dan vraag je om moeilijkheden, maar waarvoor moet je in hemelsnaam een kind met zo een oppervlakte insmeren??? dan is volledige anesthesie nog veiliger.

 • no-profile-image

  Ellen

  Beste Wilma,

  Als je twijfelt om Emla te gaan gebruiken neem dan contact op met je arts voordat je besluit om dat wel of niet te doen. Dit verhaal is gebaseerd op enkele patienten en staat niet in verhouding tot de jaren lange ervaring die ookal is opgedaan met het produkt. Mijn ervaring met Emla is positief, mits goed gebruikt. Jouw arts kan je vertellen hoe je Emla kan gebuiken. Sterkte en beterschap!

 • no-profile-image

  anastasia

  in de dialyse wereld word het heel veel gebruikt, en op was huidreacties na nog nooit bijwerkingen gezien.!

 • no-profile-image

  Wilma

  Ik kreeg vanmiddag dit middel van mijn arts voor dystrofieklachten, maar hij zei me dat er geen bijwerkingen bekend waren?? Als ik dit artikel lees, ga ik twijfelen of ik het wel moet gaan gebruiken!!

 • no-profile-image

  Remco

  Brandwonden

 • no-profile-image

  Sylvia

  Wat raar dat je een bijwerking krijgt als je een kind voor 80% insmeert met Emla!!! Ben wel benieuwd wat ze dan in vredesnaam wilden doen!?

Of registreer je om te kunnen reageren.