Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Minstens helft ziekenhuizen in financiële nood

Meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen is financieel ongezond. De Nederlandse Zorgautoriteit noemt de situatie ‘zorgelijk’. Dit meldde het AD zaterdag.

De geldnood blijkt uit een analyse van Prismant, een kennis- en expertisecentrum voor de zorg. De onderzoekers stellen dat er als gevolg van geldgebrek een tweedeling ontstaat tussen goede en slechte ziekenhuizen.

Kwaliteit
Volgens Juliette Oolders van de Nederlandse Zorgautoriteit hakt de financiële crisis er flink in. ‘Maar aan de kwaliteit mag niet worden getornd. We houden dat nauwgezet in de gaten,’ zegt zij in het Algemeen Dagblad.

Verschillen
Volgens onderzoeker Erwin Winkel worden de verschillen in de ziekenhuizen hierdoor groter. Dat komt door de manier waarop ziekenhuizen worden gemanaged, maar het wordt versterkt door de kredietcrisis. Ziekenhuizen hoeven nog niet aan het infuus, maar als ze willen uitbreiden of investeren, krijgen ze maar heel moeilijk geld van de banken.’

Nieuwbouw
Ziekenhuizen klagen regelmatig over de moeite die ze hebben om financiering voor nieuwbouw rond te krijgen. Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft hebben nieuwbouwplannen afgelast.

AD
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.