Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Paarse sonde verhoogt patiëntveiligheid

Vanaf deze maand hebben alle aansluitingen voor sondevoeding op de kinder- en neonatologie- afdeling van het Bredase Amphia Ziekenhuis de kleur paars.
Paarse sonde verhoogt patiëntveiligheid

Het ziekenhuis hoopt hiermee de patiëntveiligheid te verhogen: naast sondevoeding hebben deze patiëntjes vaak nog een infuus, voor het toedienen van bijvoorbeeld vocht en medicijnen. Tot voor kort hadden de aansluiting voor infusen en sondevoeding dezelfde kleur. De praktijk in ziekenhuizen leert echter dat dit fouten tot gevolg kan hebben.

Richtlijn
In Nederland wordt door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gewerkt aan een verplichte richtlijn waarin staat dat infusen en sondevoeding zich door een andere kleur moeten onderscheiden. In Engeland is die verplichting er al. Het Vrouw&Kindcentrum van het Amphia Ziekenhuis wil niet wachten tot de richtlijn verplicht wordt, maar die zorg nu al bieden.


Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  Suzanne Post

  Het WKZ werkt hier ook al lang mee...

 • no-profile-image

  marijke

  Erg laat lijkt mij, wij bebruiken deze systemen al jaren,

 • no-profile-image

  martje

  Ook ziekenhuis Bernhoven Veghel/Oss werkt al geruime tijd met dit systeem. Niet alleen de kleur is anders, maar ook de aansluitingen van de voedingssystemen en de iv systemen zijn anders en passen dan ook niet op elkaar.

 • no-profile-image

  Noortje Sprengers

  Niet alleen Amphia ziekenhuis werkt hier mee,maar ook het Catharina ziekenhuis in Eindhoven en naar mijn weten ook het MMC in Veldhoven.

Of registreer je om te kunnen reageren.