Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Te lief zijn voor zieke werkt averechts'

Door zieken te laten merken dat je ze zo snel mogelijk hoopt terug te zien, houd je mensen beter binnenboord. Dit blijkt uit Noors onderzoek.
'Te lief zijn voor zieke werkt averechts'

Tegen een collega die zich ziekmeldt kun je dus beter zeggen: ‘Vervelend dat je ziek bent, wanneer denk je dat we weer op je kunnen rekenen,’ dan zeggen: ‘Ziek maar lekker uit, we redden het wel zonder jou.’ Want met die tweede uitspraak suggereer je dat de zieke in kwestie 'misbaar' is.

Binnenboord
Door zieken te laten merken dat je ze zo snel mogelijk hoopt terug te zien, houd je mensen beter binnenboord. Dit bleek al eerder uit een Nederlands onderzoek onder verpleegkundig en verzorgend personeel.

Warme toon
De afdelingen die daarin het best scoorden op een snelle terugkeer, waren níet degene die hun zieken met rust lieten of de ziekteverzuimbegeleiding aan personeelszaken uitbesteedden. Het waren juist de afdelingen waarvan de teamleiding zelf de afwezigen geregeld aansprak op hun verantwoordelijkheid. Voor een maximaal effect moet zo’n strenge aanpak wél samengaan met een warme toon, voegen de onderzoekers hier aan toe.

Psychologie Magazine
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Monty5

    Het is maar hoe je het opvat, als er bij ons iemand ziek is vinden ze het vervelend dat er meteen gevraagd wordt wanneer je weer komt merken want je krijgt dan het gevoel dat men niet geloofd dat je ziek bent. Je kunt het ook op een manier brengen van ziek maar lekker uit maar we zullen blij zijn dat je terug bent dat klinkt heel anders dan meteen vragen wanneer begin je weer?

Of registreer je om te kunnen reageren.