Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Pilot magneetziekenhuizen van start

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en V&VN starten een pilot 'Magneetplus', naar het voorbeeld van de Amerikaanse 'magnet hospitals'. Dit meldt website Skipr.

De zes ziekenhuizen van de Vereniging Samenwerkende Ziekenhuizen (VSZ), twee thuiszorgorganisaties en drie verpleeg- en verzorgingshuizen zijn de eerste instellingen die participeren in de pilot.

Magnet Hospitals
Magneetplus is gevormd naar het voorbeeld van de Amerikaanse ‘magnet hospitals’, een soort viersterrenziekenhuizen. Magneetinstellingen stellen zichzelf de vraag hoe je de verpleegkundige meer zeggenschap geeft, ze zitten bijvoorbeeld ook in de Raad van Bestuur. De Amerikaanse magneetziekenhuizen kennen een hogere arbeidstevredenheid bij verpleegkundigen.

Nederlands model
Het Nederlandse model richt zich meer op de meetbaarheid van de effecten op de patiëntenzorg. In de pilot wordt de vragenlijst voor de nulmeting verder ontwikkeld en getoetst. Met de uitkomsten kan de instelling vervolgens aan het werk waarna opnieuw een meting plaatsvindt.

Skipr
Door: redactie Nursing

Magneetziekenhuis zorgt goed voor verpleging
Minister onderzoekt meerwaarde magneetziekenhuizen

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.