Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Stiekem filmende verpleegkundige ontslagen

Een 58-jarige verpleegkundige die met een verborgen camera oudere patiënten filmde voor het BBC-programma Undercover Nurse is op staande voet ontslagen.

De klokkenluider Margaret Haywood bracht verwaarlozing van oudere patiënten aan het licht met haar reportage. De opnames hadden plaats in juli 2005 in het Royal Sussex Hospital.

Wangedrag
Haywood werd schuldig bevonden aan wangedrag tijdens een hoorzitting van de Nursing and Midwifery Council in London, ondanks haar tegenwerpingen dat ze 'overtuigd was dat ze juist handelde'. Ze voegde eraan toe dat ze de zaken die in het programma aan de orde kwamen al eerder had gerapporteerd, maar dat er niets aan was gedaan. De raad oordeelde echter dat het, 'gezien de ernst van het wangedrag',  niet in het algemeen belang zou zijn als zij als verpleegkundige zou blijven werken.

Vuile was
De raad gaf toe dat de omstandigheden op de verpleegafdeling weliswaar 'vreselijk' waren, maar dat de verpleegkundige de vuile was niet buiten had moeten hangen.

Door: redactie Nursing
Nursing Times

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

10 reacties

 • no-profile-image

  Joke

  Margaret heeft de voorgeschreven kanalen gebruikt om de misstanden intern onder de aandacht te brengen; daar is kennelijk niets mee gedaan. Dus...als verpleegkundigen ben je de ogen en oren van je patiënten. Als wij het niet onder de aandacht brengen gebeurt er niets. We hebben niet voor niets BIG-registratie en een eed en een kruisje? Margaret nam haar verantwoordelijkheid, hulde daarvoor!
  AMC-vpk

 • no-profile-image

  Ellen Lindemans

  Maar natuurlijk nou heeft de verpleegkundige het weer gedaan. Ze had gewaarschuwd en er veranderde niks, hoe ver wil je het laten komen?En hoe naief ben je als je denkt dat de inspectie gauw wat gaat doen óf wat gaat doen? Er zijn genoeg voorbeelden van het tegendeel te noemen.
  Klokkenluiders zijn nooit echt gewaardeerd, maar vergeet niet dat ze eerst hebben gewaarschuwd. Ik vind het trouwens schandalig, dat een raad dan kan vinden dat het niet in het algemeen belang zou zijn als ze zou blijven werken, terwijl het juist in het algemeen belang zou zijn als de leidinggevenden op zouden stappen + die raad. Hoe durf je de mensen die aan je zijn toevertrouwd de juiste zorg te onthouden.Het zal onze moeder of oma maar zijn.
  Pet af voor de moed van deze collega, daar kunnen we allemaal een voorbeeld aan nemen, want laten we wel zijn: er wordt nog al eens een andere kant op gekeken.Uit lafheid, uit eigenbelang of wat dan ook.

 • no-profile-image

  denise Labots

  Ik vind dat deze verpleegkundige zeker haar baan terug moet krijgen! Ze heeft juist gehandeld voor haar patienten/bewoners. Maatschappelijk belang dus. Volgende keer kan je beter zorgen dat een journalist solliciteert als bijvoorbeeld schoonmaker en dat hij/zij dan alles filmt en daarmee naar Zembla gaat?
  Denise

 • no-profile-image

  Bart

  Ziekenhuiswezen is een maatschappelijke organisatie.
  Wrang dat de raad oordeelt dat het niet in algemeen belang zou zijn als zij als verpleegkundige zou blijven werken. M.i. is het tegendeel aangetoond. De omstandigheden in het ziekenhuis zijn flink verbeterd naar aanleiding van de openbaring. Leg mij maar eens uit hoe dat dan strijdig is met het maatschappelijk/ algemeen belang.

  Bart.

 • no-profile-image

  Jos

  Waarom bij misstanden niet gewoon de Inspectie inschakelen zoals in nederland?
  Filmen is "not done".
  Denk ook aan de privacy van betrokkenen.

 • no-profile-image

  Hans

  Wauw, wat een lef. Om zo de confrontatie met de gezondheidszorg aan te durven gaan. Compliment voor die collega. Zouden wij in Nederland zoiets durven? Zouden wij het durven om het voor de clienten/patienten en zorgvragers op te nemen?
  Als onze baan erbij in het geding komt denk ik dat wij allemaal ons terugtrekken. Eigen belang gaat toch voor. Jammer he?
  Wie durft?
  Ik ben benieuwd.
  Sukses allemaal.

 • no-profile-image

  Frans Erkens

  De wereld wordt minder lelijk en ja zelfs mooier met verpleegkundigen die het lef en de wil hebben om misstanden openbaar te maken. Als Margaret intern er alles aan heeft gedaan heeft ze haar plicht als mens en als verpleegkundige gedaan.Goed zo meid!
  En die baan, who cares, een werkgever met pit wil deze dame er graag bijhebben.
  Groet
  Frans

 • no-profile-image

  Geert De Vlaminck

  Het is de verantwoordelijkheid van iedere verpleegkundige om verwaarlozing in een ziekenhuis (sic)aan te klagen. Als de gebruikelijke procedures niet helpen moet met andere middelen gewerkt worden. Zij deed haar job!
  Had een journaliste ingconito deze film gemaakt, zou zij dan ook gestraft worden omdat zij haar werk deed!!??
  Proficiat voor het opnemen van uw verantwoordelijkheid
  Margaret Haywood.

 • no-profile-image

  Ellen Camstra

  Bijzonder, de vorm van het presenteren van het wangedrag rondom patientenzorg is niet juist. Deze verpleegkundige heeft deze verwaarlozing al eerder volgens de 'normale route' aangegeven. Welk alternatief was er? Aangifte doen bij de politie?

  Mijn complimenten voor de verpleegkundige die deze patientenzorg niet meer accepteerde

 • no-profile-image

  ineke

  Oke, wellicht is filmen niet altijd de juiste manier.. Maar wel schokkend dat ze gestraft wordt voor het buiten hangen van de vuile was.

  Misstanden in de zorg staan haaks op goede kwaliteit van zorg. En ter behoud/verbetering van die kwaliteit zouden misstanden toch ten alle tijde naar buiten moeten mogen worden gebracht?!

Of registreer je om te kunnen reageren.