Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Stille epilepsie bij baby's beter op te sporen

Met het zogeheten amplitude geïntegreerde EEG (aEEG) kan stille epilepsie bij baby’s beter worden opgespoord.
Stille epilepsie bij baby's beter op te sporen

Dit blijkt uit het promotieonderzoek van kinderarts-in-opleiding Linda van Rooij van het UMC Utrecht.

Buitenkant
Bij stille epilepsie zijn er elektrische storingen in de hersenen, terwijl er aan de 'buitenkant' van het lichaam geen stuiptrekkingen te zien zijn. Volgens Van Rooij missen artsen zonder continue aEEG-monitoring veel epileptische aanvallen bij baby's, omdat zij geen klinische verschijnselen hebben.

Analyse
De promovenda adviseert om pasgeborenen met problemen rond de geboorte standaard via het aEEG in de gaten te houden. Ze analyseerde bij 33 pasgeborenen met hersenschade via het aEEG de stille epilepsie. In ongeveer tien procent van de meettijd traden er aanvallen op.

Training
De aEEG is volgens Van Rooij gemakkelijk uit te voeren en geschikt voor langdurige registratie. Bovendien zijn de resultaten na een korte training door artsen, artsen in opleiding en verpleegkundigen te begrijpen.

UMC Utrecht
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.