Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vaker kanker door heel hete thee

Het drinken van hete thee geeft een flink verhoogde kans op slokdarmkanker. Bij heel hete thee is die kans zelfs acht keer zo hoog. Dat concluderen Britse onderzoekers in het British Medical Journal van afgelopen donderdag, meldt KWF Kankerbestrijding
 
Slokdarmkanker
Jaarlijks overlijden er wereldwijd een half miljoen mensen aan slokdarmkanker. In het Westen zijn alcohol en tabak belangrijke veroorzakers van deze ziekte, maar er zijn niet-Westerse bevolkingsgroepen die deze middelen niet gebruiken en waarin slokdarmkanker toch veel voorkomt. De Britten onderzochten zo'n bevolkingsgroep in Noord-Iran. Vergeleken met gezonde mensen waren er onder slokdarmkankerpatiënten in deze regio twee keer zoveel hete-theedrinkers (60-64 graden), en zelfs acht keer zoveel liefhebbers van zeer hete thee (meer dan 65 graden). De Iraniërs dronken gemiddeld een liter thee per dag; van hen dronk 17 procent de thee bij 65-70 graden en 5 procent zelfs bij meer dan 70 graden. 

Likeur
Het verband tussen slokdarmkanker en consumptie van hete dranken was al eerder gesuggereerd. In sommige streken met veel slokdarmkanker drinken mensen bijvoorbeeld gloeiend hete 'maté' of likeur. Hoe hete dranken precies slokdarmkanker veroorzaken, is nog onbekend. Mogelijk scheiden de geprikkelde slijmvliescellen schadelijke stikstofverbindingen af, of raakt de barrièrefunctie van deze cellen verstoord.
 
KWF Kankerbestrijding
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    John

    Dit is balen. Drink mijn thee ook altijd gloeiend heet. Vind het anders niet lekker. Wat moet ik nu? hoe groot is de kans?

  • no-profile-image

    jolies

    tijdens mijn opleiding 1974-1977, vertelde de chirurg ons al dat wij de thee of koffie pas mochten drinken nadat wij vinger er in konden dopen zonder deze te verbranden. dus zo nieuw is het niet

Of registreer je om te kunnen reageren.