Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Vijf claims borstkanker door nachtwerk'

Het Bureau Beroepsziekten van de FNV heeft 26 zaken in onderzoek van vrouwen die jarenlang nachtdienst hebben gedaan en borstkanker hebben gekregen. Daarvan zullen er waarschijnlijk vijf leiden tot schadeclaims.
'Vijf claims borstkanker door nachtwerk'

Dat zei directeur Jan Warning van het bureau dinsdag in Amsterdam bij de presentatie van het rapport 'Kleine uurtjes, grote gevolgen' over de relatie tussen langdurige nachtarbeid en het krijgen van borstkanker.

Nachtdiensten
Dat geeft een overzicht van de reacties die de vakcentrale kreeg op haar oproep aan leden met borstkanker zich te melden als zij minstens tien jaar nachtdiensten hadden gedraaid.

Zorg
In totaal reageerden vijfhonderd mensen. Van hen werkte 60 procent in de zorg en 30 procent was werkzaam bij de politie, de luchtvaart, de horeca of de posterijen. De vakcentrale deed die oproep, omdat in Denemarken borstkanker in verband met nachtwerk als 'mogelijke beroepsziekte' wordt gezien.

Claim
Het Bureau Beroepsziekten is geschrokken van de hoeveelheid reacties. Veel vrouwen maakten duidelijk dat het hen niet zozeer om een claim was te doen, maar om aandacht voor het onderwerp.


Door: redactie Nursing
 

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • no-profile-image

  hugo

  Borstkanker of niet, onregelmatig werken is bijzonder ongezond. Dat ik geen nachten meer doe ervaar ik als een groot feest, kan het iedereen aanraden

 • no-profile-image

  Pauline

  Hoeveel andere factoren zullen mede een rol spelen bij mogelijk kans op borstkanker als je langdurig en/of frequent nachtdiensten doet? Eetpatroon, slaapgewoonten, leefgewoonten buiten je werk, omstandigheden op de werkvloer? Ik ben nog een beetje afwachtend met het kweken van ongerustheid.

 • no-profile-image

  sero

  Ik ben eens met de uitspraak van nachtvlinder, ze moeten eerder beginnen met onderzoeken (borst-vagina,het is net of ze voor die leeftijd niet borstkanker kregen.

 • no-profile-image

  Martin

  Nachtdienst en borstkanker......Ik zie het verband niet en ben zeer sceptisch t.o.v. hen die dat wel zien.

 • no-profile-image

  Nachtvlinder

  Zou het toch niet beter zijn om de betreffende bevolkingsgroep vaker te screenen op borstkanker? Ten eerste als een vroegtijdige ontdekking ( nu pas vanaf het 50ste jaar!)ten tweede als vervolmaking van het onderzoek. Het lijkt mij dat aan de uitkomsten hiervan een hoop af te lezen valt.

Of registreer je om te kunnen reageren.