Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Diabetici hebben baat bij vibrerende zooltjes

Diabetespatiënten vallen minder snel wanneer ze vibrerende zooltjes in hun schoenen dragen. Dit blijkt uit onderzoek van de RuG.
Diabetici hebben baat bij vibrerende zooltjes

Diabetespatiënten krijgen regelmatig als gevolg van hun ziekte een neuropathie waardoor ze zich slechter gaan voelen. Dat leidt tot een slechtere balans en vaak ook tot vallen.

Vibrerende zool
Bewegingswetenschapper Juha Hijmans van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht of door verbetering van de sensibiliteit van de voetzool de balans te beïnvloeden zou zijn. De resultaten tonen aan dat een vibrerende zool de balans inderdaad verbetert. Door een subtiele, niet-voelbare trilling onder de voetzool aan te bieden, kunnen mensen met een neuropathie beter in balans blijven.

Praktische uitvoering
Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voor dit soort zooltjes verkrijgbaar zijn: de aansturing van het systeem is vooralsnog te groot en te zwaar om in een schoen mee te dragen. De 'praktische uitvoering' van de zooltjes dan ook de volgende stap voor Juha Hijmans.

Promotie
Juha Hijmans promoveert op 13 mei 2009 aan de Rijksuniversiteit in Groningen op zijn onderzoek ‘Orthotic Interventions to Improve Standing Balance in Somatosensory Loss’.

RUG
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Olga Vilanova

    Vibrerende zool : schijnt me goed te zijn maar waar koop ik die ?

Of registreer je om te kunnen reageren.