Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meerderheid artsen is orgaandonor

Van alle Nederlandse artsen in Nederland is ruim zeventig procent orgaandonor.
Meerderheid artsen is orgaandonor

Dat blijkt uit een enquête van het medisch vakblad Mednet onder ruim duizend artsen. Van hen blijkt 73 procent orgaandonor te zijn. De rest laat de keuze over aan de nabestaanden (11 procent) of is geen donor (16 procent).

Geen tijd
Van de niet-donoren zegt 29 procent de keuze voor zich uit te schuiven. Ze hadden orgaandonatie nog niet overwogen, er geen tijd voor gemaakt, hadden het nog niet gedurfd of zeiden er nog niet aan te willen denken.

Verpleegkundigen
En hoe zit het met jou als verpleegkundige? Ben jij orgaandonor, twijfel je of staat het buiten kijf dat ze van jou afblijven na je dood? Stem op de poll en/of geef je reactie hieronder.

MedNet
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Mientje

  Ik was zelf 15 toen ik mijn vader vroeg toestemming te geven om mezelf op te geven voor orgaandonor.
  Jaren later bleek dat mijn kind een donororgaan nodig had, ik was blij dat ik al jaren zelf een donorcodicil had. Het is niet terecht maar ik had me toch was egoistisch gevoeld....wel nemen maar zelf niet willen geven.
  Ik ben daarmee ook een grote voorstander van het belgische systeem !
  Altijd donor tenzij het specifiek is doorgegeven, maar natuurlijk ben ik bevooroordeeld, dat besef ik.

 • no-profile-image

  Wim van den Berge

  vanaf mijn 18 ben ik bloeddonor, en toen de registratie kwam heb ik me ook gelijk aangemeld als orgaandonor. Ik denk dat we als verpleegkundigen ook hierin een voorbeeldfunctie hebben. Goed dat de artsen dit doen, ik ben benieuwd hoe de verpleegkundigen scoren. Is dat bekend?

 • no-profile-image

  Suzan Dirkx

  Zelf ben ik al heel vroeg orgaandonor en bloeddonor geworden. Mijn man vind het "eng" maar hij laat mij beslissen als het aan de orde zal komen. Beide kinderen denken er wel over maar zijn (nog) niet zo overtuigd als ik ben.
  Maar de appel valt meestal niet ver van de boom dus ik heb goede hoop op een positieve eindbeslissing van hen.

 • no-profile-image

  gemmie dibbets

  ik heb sedert mijn 21e een donorcodocil prima zaak
  mijn fam weet ervan. en dat zouden meer mensen moeten doen!!!

 • no-profile-image

  Mariska

  Al vanaf mijn 13de had ik al zo'n rood kaartje op zak waarmee ik te kennen gaf orgaandonor te willen zijn. Op het moment dat je je officieel kon laten registreren in het donorregister, heb ik dat onmiddelijkgedaan.

 • no-profile-image

  Joyce

  Ik draag ook al sinds mijn 18e een codicil bij me. Mijn kinderen gaven al ruim voor hun 18e aan donor te willen zijn en staan inmiddels allemaal officieel geregistreerd in het donorregister.

 • no-profile-image

  Helma G.

  Ik ben vanaf mijn 18e orgaandonor, mijn partner ook en onze 3 kinderen ook. We hebben het er met de kinderen al vroeg over gehad zodat als er hen iets zou overkomen wij al wisten wat hun wensen waren.
  Ze zijn nu allen >18 jaar en hebben hun codicil altijd bij zich. Waar je zelf gebruik van wil maken stel je ook beschikbaar, je hebt er na je dood nix aan en een ander zeer zeker wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.