Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zwarte lijst voor falende verpleegkundigen

Eind dit jaar komt er een zwarte lijst waarop is te zien welke artsen, specialisten en verpleegkundigen ooit geschorst zijn geweest of hun beroep nooit meer mogen uitoefenen.
Zwarte lijst voor falende verpleegkundigen

De lijst, die via internet kan worden geraadpleegd, wordt door het ministerie van VWS opgesteld. Waarschijnlijk komen op de lijst zo'n 150 namen te staan. De lijst wordt steeds geactualiseerd.

Maagverkleining
Het ministerie zegt dat er geen direct verband is met de zaak in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, waar patiënten na een maagverkleining stierven. Volgens het ministerie waren er langer plannen voor een zwarte lijst.

NOS
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

10 reacties

 • no-profile-image

  michel vanhamel

  geloof me vrij, een arts moet zijn verantwoording dragen,alsook verpleegkundigen.gelukkig heb ik nog nooit een fou begaan;maar je moet weten dat de werkdruk van verpleegkundigen zo hoog liggen en de druk neemt nog meer toe door personeelgebrek, dat fouten in de toekomstgaan gebeuren0daarom deze hulpkreet.stop . patienten zijn mensen en behandel ze ook zo met zorg en zorg voor meer handen om hulp te bieden, handen met kennis,empathie,en liefde voor het beroep en laat deze job terug mensvriendelijk worden.
  dank en steun aub dit gegeven .

 • no-profile-image

  Marloes

  Wat een onzin. Als iedereen gewoon zijn werk goed uitvoert kan het helemaal niet zo zijn dat artsen of verpleegkundigen die geschorst zijn of hun werk uberhaupt niet meer mogen uitvoeren toch aan het werk komt. Lijkt me gewoon een kwestie van kijken wie je in dienst neemt, even het BIGregister naslaan. Willen we dan toch toe naar lijsten waarop de hele wereld kan zien wie een 'slechte' verpleegkundige, of een 'slecht' arts is? Waarom laten we het tuchtrecht niet gewoon hun werk doen> Dat wil zeggen dat als iemand geschorst wordt, zijn fout blijkbaar niet zo erg was dat hij nooit meer aan het werk mag en dus na zijn schorsing gewoon weer aan het werk moet kunnen. Willen we dan toch weer het heft in eigen handen nemen? Is dit niet hetzelfde als zo'n 'pedolijst'? Laat het recht toch gewoon z'n werk doen, en laat iedereen z'n werk gewoon goed uitvoeren, verpleegkundigen, artsen, managers, rechters.

 • no-profile-image

  jochum

  he he eindelijk.Ik hoop nu dat sbs 6 deze lijst gaat ondersteunen met bespiedende camera en diepteintervieuws, want zo kan het echt niet langer. We hebben de rechtelijke macht helemaal niet meer nodig.We lossen het zelf wel op!

 • no-profile-image

  anneke

  Waarom is er dan een big-register??? En een keurmerk voor zzp-ers??
  En medisch tuchtrecht??
  Ik vind dit echt te ver gaan.
  Als iemand iets doet wat niet door de beugel kan,wordt die geschrapt in het register,toch??
  Waarom dan nog een zwarte lijst?
  Word langzamerhand geschuffeld van al die burocratie in de zorg..nog meer lijsten erbij. Ben het helemaal eens met Ton.

 • no-profile-image

  Ellen

  Nou heb ik niets tegen een lijst, al lijkt het me een beetje teveel op een openbare schandpaal, maar ik denk tegelijk, waar hebben we nou een BIG register voor? Als er bij iemand beperkingen staan vermeld, dan weet je toch dat er vragen gesteld moeten worden?Dan weet je toch dat er wat is voorgevallen,En iemand die zijn/haar beroep niet meer uit mag oefenen, dat is dan toch al geregistreerd?
  Ik heb 48 dienstjaren en toen ik nog in het buitenland werkte moest ik voor elke nieuwe werkkring een bewijs van goed gedrag inleveren. Daar had ik nou helemaal niets op tegen. Van mij mogen ze dat van iedereen vragen die in de gezondheidszorg wil werken of met kinderen. het is toch te gek dat mensen die met kinderen werken en een strafblad hebben, gewoon elders weer aan de slag kunnen met kinderen. Er is dus nog veel te winnen aan zekerheden.maar mensen zo op het internet zetten in een lijst, neen, dat is me net iets te veel.

 • no-profile-image

  irisgouweleeuw

  Mijn eerste reactie is: nú pas?!
  Mijn tweede reactie: Gelukkig komt het er!
  Wat betreft de privacy... Zolang je je werk goed uitoefent, wat er ook van je verwacht wordt, zal niemand jouw naam zien staan.
  'Een tweede kans verdient iedereen' kent ook zijn grenzen. In de lijst zal hoogstwaarschijnlijk onderscheid worden gemaakt in een paracetamol teveel t.o.v. bewust niet-opgeloste Kalium toedienen.

 • no-profile-image

  tamara

  nou ik heb het idee dat mensen met een alcohol verleden niet op zo`n lijst als deze komen te staan.
  nu worden en die niet zo strafbaar zijn. het is een verleden en daar kunnen ze je toch niet op berekenen?? en al helemaal niet als daar bewijs tegen is. maar hoedan ook, ik vind zo`n zwarte lijst wel gunstig, omdat ik vind dat de patriculieren wel mogen weten of hun door een goede arts geholpen worden of iemand met een verleden. ik zou niet graag geholpen willen worden door iemand die bijv een aantal malen de behandelingen fout hebben uitgevoerd.!

 • no-profile-image

  Ton

  Overbodige lijst die zwaar tornt aan het recht op privacy van mensen. Schijnbaar is de privacy van verpleegkundigen minder hot dan die van de doorsnee crimineel.
  Iemand die zijn beroep niet meer mag uitoefenen is uit het BIG-register geschrapt. Daar is dus simpelweg te achterhalen wie er wel/niet geregistreerd is.

 • no-profile-image

  wim

  Ook het management is een dief.
  Hebben me zonder aanleiding in een lagere functiegroep gedaan.
  Dat is ook diefstal

 • no-profile-image

  bea moonen

  tuurlijk als jou iets overkomt in het ziekenhuis of waar dan ook met een dierbare van je vind je dit niet leuk. maar bij mij is eenmaal een dief niet altijd een dief. een fout kan er altijd gemaakt worden. ik ben zelf mijn baan kwijt in een verzorgingshuis omdat twee collega,s een alcohol verleden hebben en nu mij beschuldigen terwijl ik niet drink en mijn tassen staan open en een ieder kan er in komen, dus waar hebben we het over. ik vind dat iedereen weer een kans moet krijgen en met een schone lei beginnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.