Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

NPCF: 'Weg met indicatie wijkverpleging'

De indicatie voor wijkverpeging moet worden afgeschaft. Wijkverpleegkundigen moeten zelf kunnen bepalen welke zorg nodig is, waarbij het Centrum Indicatiestelling Zorg alleen achteraf toetst of ze dat goed hebben beoordeeld

Ook moeten er meer verpleegkundigen beschikbaar komen in de thuisverpleging. Daarvoor pleiten cliëntenorganisaties NPCF en LOC en beroepsorganisatie V&VN in het manifest Verpleging thuis. De drie belangenorganisaties willen ook afspraken maken over het minimaal nodige aantal verpleegkundigen per regio, zo meldt Zorgvisie.

Wondverzorging
De verpleging aan huis raakt 'riskant verzwakt', zeggen de organisaties in het manifest. Door aanscherping van de indicatiestelling is de omvang van verpleging thuis met een derde gedaald. Alleen verpleegtechnische handelingen zoals wondverzorging worden vergoed. Dat geldt niet voor begeleiding van de patiënt of voor de coördinatie van het zorgproces. 

Persoonsgebonden budget
De cliënten en zorgverleners denken dat alleen voor langdurige of intense thuisverpleging een indicatie nodig is, waarmee cliënten een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen aanvragen. De drie organisaties willen graag dat de overheid daarvoor proeftuinen inricht.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.