Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Zwarte lijst’ nog dit najaar een feit

Patiënten kunnen naar verwachting nog dit najaar op een ‘zwarte lijst’ op internet zien of verpleegkundigen ooit geschorst zijn of uit hun beroep gezet na een uitspraak van de tuchtrechter.

Vooralsnog kon je deze informatie alleen in de Staatscourant vinden. De Wet BIG wordt nu gewijzigd, waardoor het juridisch mogelijk wordt deze informatie ook via het internet te raadplegen. De ministerraad ging vandaag akkoord met een voorstel van minister Klink hierover.

Website
Volgens het ministerie moeten patiënten kunnen nagaan welke artsen, verpleegkundigen of andere BIG-geregistreerden in gebreke blijven. De gegevens kunnen later dit jaar worden geraadpleegd via de website van het BIG-register en via www.kiesbeter.nl.


Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  rob

  Komt er dan ook een zwarte lijst van patienten die zich misdragen hebben tov verpleegkundigen ??

  vast niet...

 • no-profile-image

  c smits v.cornewal

  chirurg r.j.m.van haasen bethesda ziekenhuis hoogeveen

 • no-profile-image

  via google gevonden

  "Het BIG-register is openbaar (http://www.ribiz.nl/Zoeken/Default.aspx). Alle geregistreerden, waaronder artsen, zijn in dit register dag en nacht op de combinatie achternaam en vestigingsplaats opzoekbaar; via deze weg is na te gaan of wat betreft de bevoegdheid beperkingen bestaan. De door VWS voorgestelde “zwarte lijst” is dus overbodig.
  Na dit te hebben vastgesteld moet men wel concluderen dat de lijst een ander doel dient dan het vergroten van de patiëntveiligheid, namelijk het algemeen diffameren van artsen. Het motief hiertoe is evident. Een publicitair gediffameerde artsenstand laat zich door financiële en beleidsmatige machthebbers van de zijde van VWS gemakkelijker openbaar ontmachten.
  Het is onjuist dat de Orde dit slechte voorbeeld (deels) volgt. Kennelijk voelt zij de behoefte tot deze captatio benevolentiae richting VWS over te gaan.
  Kaspar Mengelberg, psychiater
  www.devrijepsych.nl

 • no-profile-image

  Willie

  Patiënten kunnen alleen succesvol zoeken als ze de geboortenaam van betreffende verpleegkundige weten.
  De achternaam door huwelijk verkregen is niet in het Big-register opgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.