Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Moslima ontslagen na conflict over uniform

Een moslima die als dialyseverpleegkundige werkt bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis, wordt per 1 augustus ontslagen omdat zij geen korte mouwen wil dragen.
Moslima ontslagen na conflict over uniform

Het dragen van een uniform met korte mouw is voor verpleegkundigen verplicht volgens de WIP-hygienerichtlijn ter voorkoming van infecties en dus ook in het Jeroen Bosch ziekenhuis. Een verpleegkundige, die sinds 2001 op de dialyseafdeling van het Bossche ziekenhuis werkt, meldde dat dit indruist tegen haar (islamitische) geloofsovertuiging. Haar geloof schrijft voor dat zij haar armen, inclusief de onderarmen, zoveel mogelijk dient te bedekken.

Compromis geweigerd
De verpleegkundige had eerst gevraagd of zij onder het verpleeguniform met korte mouw een shirt met lange mouwen mocht dragen. Toen het ziekenhuis weigerde, stelde ze een compromis voor: het dragen van driekwart nouwen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis hield echter strikt vast aan de bedrijfskleding met korte mouw en ontnam de moslima alle patiëntgebonden werkzaamheden op de dialyse-afdeling.

Vergoeding
Onder protest werd ze overgeplaatst naar een andere afdeling, raakte gedemotiveerd en meldde zich enkele malen ziek. De bedrijfsarts oordeelde dat er sprake was van situationele arbeidsongeschiktheid in de vorm van een arbeidsconflict. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis diende vervolgens een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in per 1 augustus 2009. Daaraan gaf de rechter gevolg, Wel kende de rechter de verpleegkundige een vergoeding naar billijkheid toe van
€ 8.500,00 bruto.

Door: redactie Nursing
Intermediair PW
 

Redactie Nursing.nl

6 reacties

 • no-profile-image

  Sander

  Een driekwart-mouw is absoluut niet onhygienisch. Het is immers nooit bewezen dat het dragen van een driekwart-mouw of lange mouwen de kans op infectie op een dialyseafdeling doet toenemen, en wie anders denkt heeft weinig kennis. Elke dag een schone uniform dragen, steriele materialen gebruiken en goed je handen wassen (en uiteraard in één keer goed aanprikken die shunt)is voor een dialyseafdeling meer dan voldoende. Napraten, napraten en nog eens napraten dat is wat iedereen doet.

 • no-profile-image

  rm

  ik vind het terecht dat deze mv ontslag krijgt dezelfde regels dezelfde wetten, al denken ze soms anders wat ze thuis doen is hun eigen pakkie an maar als een nederlandse burger moeten ze zich aanpassen soms zie ik hier weinig van bij deze mensen

 • no-profile-image

  KC

  Ik ga ervan uit dat in het arbeidscontract dat deze mevrouw destijds heeft ondertekend ook bepalingen stonden t.a.v. kledingvoorschriften. Door het contract te tekenen, accepteerde zij deze voorwaarden.
  Dat zij nu door haar gewijzigde inzicht in haar geloof zich hieraan wil onttrekken, doet afbreuk aan haar geloofwaardigheid als verpleegkundige. Haar ontslag is dus mijns inziens zeer terecht. De desbetreffende dialyse-afdeling verdient een compliment omdat zij zich wel strikt aan de voorschriften houdt en geen kunst-en vliegwerk uithaalt om iemand te accommoderen.

 • no-profile-image

  rw

  Ik vind ook regels zijn regels, maar waarom geen driekwart-mouw onder het uniform? Dat zie je (eerlijk is eerlijk) op de afdelingen in de winter wel vaker. Wanneer je deze s'ochtends schoon aantrekt en de mouwen hangen niet in je werkveld kan dit volgens mij weinig kwaad ?

 • no-profile-image

  AKS

  Ik ben er helemaal met je eens AJK. Het gaat hier om veiligheid voor de zorgvrager en de zorgverlener. Er is hier geen sprake van discriminatie. Iedereen die heeft training gehad als verpleegkundige weet van tevoren dat je bepaalde kleding moet dragen. Dus waarom zou je zo graag een verpleegkundige worden als je je niet aan de regels kan houden?

 • no-profile-image

  AJK

  Terecht, regels zijn regels. Geen sieraden, geen lange mouwen. En dus ook geen compromis. Je wilt een goede verpleegkundige zijn of niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.