Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Relatief weinig Mexicaanse griep in Nederland

Er zijn dan wel 211 gevallen van Mexicaanse griep in Nederland geconstateerd, dit aantal valt nog mee vergeleken met buurlanden. In Groot-Brittannië staat de teller inmiddels op 50.000.

Relatief weinig Mexicaanse griep in Nederland

De oorzaak hiervan moet waarschijnlijk worden gezocht in de traditionele banden tussen landen. ‘Vanuit historisch oogpunt heeft Groot-Brittannië veel meer vluchtbewegingen naar de Verenigde Staten en vice versa dan met Nederland’, zegt directeur Roel Coutinho van het Centrum voor Infectiezieken van het (RIVM). ‘Het is vergelijkbaar met Spanje eerder dit jaar. Daar werden relatief veel griepgevallen gemeld omdat dat land traditiegetrouw nauwe banden heeft met Mexico. Daar zijn ook veel vluchten naartoe.’

 

Verspreiding

Waarom het virus zich in Engeland sneller verspreidt dan in andere landen, is moeilijk te zeggen. ‘Dat hangt van lokale factoren af, zoals waar het virus wordt geïntroduceerd.’ Verspreiding vindt vooral plaats bij groepen mensen. Daar kan verdere verspreiding ook gemakkelijk plaatsvinden. Coutinho noemt de scholen als voorbeeld. Toen het virus eenmaal scholen in Engeland bereikte, verspreidde het zich snel. In Nederland zou hetzelfde gebeuren, meent Coutinho, als bijvoorbeeld scholen een projectreis hadden gehad naar Mexico of enige tijd later naar Amerika. ‘Dan hadden we mogelijk een zelfde situatie kunnen hebben als in Engeland.’

 

Door: redactie Nursing

 

Klik hier voor het dossier H1N1 (Mexicaanse griep)

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.