Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tekort op SEH's neemt extreme vormen aan

De afdelingen voor spoedeisende hulp in ziekenhuizen dreigen geen goede medische zorg meer te kunnen leveren door personeelsgebrek. Ziekenhuizen weigeren regelmatig ambulances.
Tekort op SEH's neemt extreme vormen aan

Dat concludeert de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) na arbeidsmarktonderzoek in zestig ziekenhuizen.

Personeelstekort
Het onderzoek is vandaag gepresenteerd. Volgens de vereniging zijn er al ziekenhuizen die ambulances weigeren. De NVSHV vreest dat de kwaliteit van de zorg door het personeelstekort onder druk komt te staan, zeker nu het aantal patiënten alleen maar groter wordt.

Geld voor extra personeel
Bijna tweederde van de ziekenhuizen heeft een personeelstekort op de spoedafdelingen. Begin dit jaar was er volgens de vereniging een tekort van 280 verpleegkundigen. Reden zou onder meer de werkdruk zijn. Veel personeel is ouder dan vijftig jaar, en zou een rustiger baantje willen. De vereniging wil dat het kabinet geld beschikbaar stelt voor extra personeel.

NVSHV
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  J. v.d. Schoot

  Ja ik wil er dolgraag werken met mijn jarenlange medium-care-ervaring, maar nu besluit de raad van bestuur om de geldkraan voor opleidingen dicht te draaien...en kan ik fluiten naar mijn aanname op de SEH!

  merci!

 • no-profile-image

  Clare

  jammer dat er niet meer verpleegkundige zijn voor deze afdeling.Maar als een verpleegkundige een opleiding wil volgen voor trauma verpleegkundige waar kan dit?

 • no-profile-image

  Martin

  Ben het wel met Rick eens dat het begint met imago en beeldvorming. En wat dat betreft is het slecht gesteld met het verpleegkundig beroep in NL. Verpleegkundigen worden zwaarder belast tegen een slechtere honorering en moeten nu ook nog eens twee jaar langer (onregelmatige diensten en sowieso tot pensioen). Van de verpleegkundigen zelf zal daarom ook niet veel werving uitgaan. De roep om verbetering wordt niet gehoord, dus het zal er niet beter op worden, vrees ik.

 • no-profile-image

  Rick ter Stege

  Alles begint bij beeldvorming en imago. Joneren moeten eerst een beter beeld krijgen van werken in de zorg. Pas als meedere jongeren een beter beeld krijgen van de verschillende beroepen in de zorg dan pas zulllen er in de toekomst meer arbeidskrachten beschikbaar komen. Vreemd genoeg wordt er door ziekenhuizen amper geparticipeerd op het zorgenwelzijnplein.nl een medium bij uitstek bedoeld om meer informatie te geven over beroepen, leren en werken in zorg en welzijn. Ziekenhuizen denken dat met meer geld alles wordt opgelost. Gezamenlijk met ander werkgevers in zorg enwelzijn de schouders zetten onder wervingsactiviteiten gericht op de groep die nog geen keus in z'n leven gemaakt heeft kan straks heel wat problemen voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.