Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige 'egocentrisch' bij keuze werkgever

Bij de keuze voor een nieuwe werkgever handelen verpleegkundigen vooral uit 'egocentrische' motieven. Afdelingscultuur, werksfeer en grootte van de afdeling (de hoeveelheid bedden) zijn veel belangrijker dan de visie en missie van het ziekenhuis.
Verpleegkundige 'egocentrisch' bij keuze werkgever

Dat zegt Didi Scheffer, studente communicatiewetenschap, naar aanleiding van haar recent gepubliceerde onderzoek 'Best practices: De recruitmentwebsite van ziekenhuizen'. Scheffer voerde het onderzoek uit bij communicatiebureau TMP Worldwide.

Samenwerking
Scheffer legt uit dat het woord egocentrisch weliswaar een negatieve klank heeft, maar dat dit niet zo moet worden opgevat. 'Met egocentrisch bedoel ik dat verpleegkundigen hun keuze maken op basis van persoonlijke voorkeuren. Ze willen weten of de dagelijkse manier van werken hen aanspreekt. Het gaat dan om 'kleine' dingen, zoals: hoeveel bedden staan er op de afdeling, hoe is de afeer en hoe is de samenwerking met artsen. Visie en ontwikkeling van een ziekenhuis, of andere informatie over de organisatie op hoger niveau vinden ze minder belangrijk dan afdelingsspecifieke informatie.'

Nursing favoriet
De student communicatiewetenschap ontdekte daarin geen verschil tussen mbo'ers en hbo'ers. Het onderzoek richtte zich vooral op de wijze waarop ziekenhuizen nieuwe verpleegkundigen via hun recruitmentwebsite kunnen motiveren om te solliciteren. Daarbij wijst Scheffer erop dat internetgebruik onder verpleegkundigen relatief gezien laag ligt en dat vakbladen bijvoorbeeld wel goed gelezen worden. Haar onderzoek wees uit dat Nursing het meest gelezen wordt, zowel onder studenten verpleegkunde (38%) als gediplomeerde verpleegkundigen (45%). Ondanks het lage internetgebruik is de website van het ziekenhuis wél een populair kanaal bij het zoeken naar een baan.

Door: redactie Nursing, Aliëtte Jonkers
TMP Worldwide

Redactie Nursing.nl

7 reacties

 • no-profile-image

  rob

  Visies zijn leuk op papier, voor de bobo's zodat ze daar mee kunnen pochen. Het gaat me er meer om hoe gaat t eraan toe op de werkvloer. Helaas blijkt soms de visie belangrijker dan het werk.
  Als weer de zoveelste bobowerk groep een nieuwe slogan heeft bedacht.....dan denk ik van;kom die visie hier maar eens aan het bed uitleggen. Dat mensen soms lang moeten wachten; dat er tekort aan personeel is en noem maar op.

 • no-profile-image

  Cor

  Dank Didi voor je reactie. Om verwarring te voorkomen: ik bedoelde ook echt egocentrisch. Hoewel..... als het om inkomen gaat mogen we als beroepsgroep ons meer van onze egoïstische kant laten zien.

 • no-profile-image

  Didi Scheffer

  Ik ben blij met jullie reacties. Laat ik direct even zeggen tegen Cor dat 'egocentrisch bij het kiezen van een werkgever' iets heel anders is dan 'egoïstisch'. Uiteraard is dit laatste absoluut niet van toepassing op de beroepsgroep verpleegkundigen: zwaar lichamelijk en emotioneel werk verrichten tegenover te weinig (financiële) waardering. Ik kan me helemaal vinden in Chris zijn/haar commentaar. Verder denk ik dat de resultaten van mijn onderzoek niet perse haaks staan op bijv. het onderzoek van Kunneman, maar ook prima naast elkaar kunnen staan. Ik neem trouwens aan dat laatstgenoemd onderzoek niet alleen onder de doelgroep 'verpleegkundigen' is gehouden, i.t.t. mijn onderzoek. En zowel, dan kan ik me er alsnog in vinden.

 • no-profile-image

  Cor

  Na jaren van opoffering zijn de verpleegkundigen in een keer egocentrisch geworden?
  Als je het mij vraagt, wil ik daar werken, waar ik serieus genomen wordt in mijn vak, waar ik wezenlijke inbreng heb, waar niet het management beslist, wat er op de werkvloer moet gebeuren en met wie, maar de werkvloer grote invloed daarop heeft. Kortom tot op heden zoek ik nog steeds het compromis: de organisatie die ik zoek, bestaat niet?

 • no-profile-image

  Gavi

  De organisatie van het ziekenhuis heeft 9 van de 10 keer niets te maken met de werkvloer, waar ik werk. Te veel bedden en te weinig communicatie met de artsen is wat het werken en het verblijf zo onaantrekkelijk maakt. Ik kan veel meer doen voor mijn patiënten in een goede setting, de kwaliteit is ons "pakkie an", beroepseer! Wij moeten die leveren. En de beloning is zo sumier voor al ons mensenwerk, dat ik ook díe voldoening wil, bovenop mijn salaris. Minder gemanage en "visie", meer handen aan het bed.

 • no-profile-image

  Chris

  Hallo zeg, is dat dan raar? Als de afdelingscultuur en de werksfeer niet goed zijn, kan een visie mij niets schelen, dan ga ik daar niet werken. Je moet zo'n groot deel van je leven werken, geef mij dan maar een afdeling waar ik me goed voel en waar de visie wat achterblijft, als ik elke dag fluitend naar m'n werk ga heeft dat een positieve invloed op m'n werk en daarmee ook op mijn patiënten! Wat mij betreft moet het kwaliteitsniveau wel op orde zijn, maar daar kan aan gewerkt worden.

 • no-profile-image

  h v v

  De resultaten van het onderzoek van Scheffers staan haaks op de ervaringen die ik heb opgedaan in mijn Masterstudie en nog opdoe in mijn werk in de thuiszorg. Vergelijk ook het onderzoek van Kunneman c.s. Veel collega's geven aan last te hebben van het gebrek aan visie bij de betreffende instellingen op wat voor hen kwalitatief goede zorg inhoudt, waardoor hun normatieve professionaliteit voortdurend onder druk staat. Dit verklaart ook waarom velen van hen op zoek zijn naar een vorm van werken c.q. een organisatievorm waarbij dit niet het geval is.

Of registreer je om te kunnen reageren.