Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuizen pakken obesitas bij kinderen aan

Acht ziekenhuizen pakken gezamenlijk obesitas bij kinderen aan. Daartoe hebben zij de landelijke werkgroep 'De Dikke Vrienden Club' opgericht.
Ziekenhuizen pakken obesitas bij kinderen aan

De Dikke Vrienden Club is een cognitief gedragstherapeutische groepsbehandeling tegen overgewicht en obesitas voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 14 jaar. Deze behandeling bestaat sinds 1995 in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam en draait nu in acht zorginstellingen verdeeld over Nederland. Een team van artsen, psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten is bij het programma betrokken.

Ouders betrokken
Omdat het gezin belangrijk is in de vorming van eet- en beweeggewoonten, worden ook de ouders nauw bij de behandeling betrokken. Onderzoek van Erasmus MC wijst uit dat de behandeling goed werkt: 70% van de kinderen heeft een jaar na de behandeling minder overgewicht.
De deelnemende ziekenhuizen: Erasmus MC in Rotterdam (coördinator), Atrium Medisch Centrum te Heerlen, Elkerliek Ziekenhuis en GGZ in Helmond, Diakonessenhuis Zeist, Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam,
Medisch Centrum Leeuwarden, Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam en Ziekenhuis Gelderse Vallei Ziekenhuis en Gelderse Roos in Ede.
 
Door: redactie Nursing
Erasmus MC

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • no-profile-image

  Anita

  Ook mijn zoon heeft overgewicht, wie kan mij hierbij helpen met tips en adressen om een instantie te vinden waarbij wij terecht kunnen voor hulp.

 • no-profile-image

  klaasje

  In de regio Den Haag heb je ook 'Door dik en dun', vergelijkbaar, een multidisciplinaire aanpak waarbij de ouders een grote rol meespelen. Zie hun website

 • no-profile-image

  Vicky

  Via GGZ.
  Via internet moeten die adressen makkelijk te vinden zijn. Wachttijd is een tweede.
  Ik weet dat Altrecht in Zeist /Utrecht hier behandelingen voor heeft en het lijkt me dat er ook meer GGZ aan werken. Je zult veel moeten bellen, inschrijfformulier aanvragen, smeken en volhouden en nog eens.

 • no-profile-image

  w dolman

  ik zou graag willen weten hoe ik mijn dochter en mij hiervoor kan laten inschrijven.
  Ik woon in Apeldoorn en ben naastig op zoek naar goede hulp voor mijn kind

 • no-profile-image

  janneke

  Ik heb ook een dochter van 11 met overgewicht.
  Hoe kun je je kind opgeven of werkt het anders???
  graag reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.