Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Mbo-v experimenteert met inservice elementen

Zeventien mbo-v’ers van ROC ID College in Zoetermeer worden niet meer in de schoolbanken klaargestoomd voor hun toekomstige beroep, maar doen dat net als vroeger: in het ziekenhuis.
Mbo-v experimenteert met inservice elementen

De studenten volgen hun opleiding dus niet meer vooral op school- afgewisseld met een stage, maar voornamelijk in het ziekenhuis. Af en toe komen ze op school om hun opgedane kennis te evalueren. Deze week beginnen ze.

Terug naar inservice
Nieuw is vooral dat het ziekenhuis de inhoud van de opleiding bepaalt. ‘Helemaal nieuw is dat natuurlijk niet,’ licht senior docent Verpleegkunde Elza van Vliet van ROC ID College toe. ‘Het lijkt op de vroegere inservice-opleiding, waarbij gebruikt gemaakt gaat worden van de deskundigen uit de praktijk van het ziekenhuis. Lessen worden verzorgd door praktijkmensen. Verpleegkundigen, maar ook artsen en fysiotherapeuten.'

Leven lang leren
ROC ID College werkt voor dit project samen met 't Lange Land ziekenhuis. Die samenwerking is ontstaan op initiatief van de gemeente Zoetermeer, op basis van het project ‘Een Leven Lang Leren.’ In dit project hebben ROC ID College en veertien andere partijen de krachten gebundeld om de mogelijkheden tot leren en werken voor werkenden en werkzoekenden te bevorderen.

Competenties
Deelname aan het experiment is alleen weggelegd voor de ‘high-potentials’ – potentiële deelnemers worden door het ziekenhuis getoetst op hun competenties en moeten op sollicitatiegesprek. Vervolgens krijgen zij een contract van het ziekenhuis. Het experiment is niet per se eenmalig. ‘We weten natuurlijk nog niet hoe het uitpakt, maar als het project succesvol verloopt, wordt het mogelijk vast onderdeel van de opleiding,’ aldus Van Vliet.

Ziekenhuis als opleider
Steeds meer ziekenhuizen gaan hun rol als opleider weer versterken, er worden dan ook steeds meer maatwerkopleidingen op regionaal niveau ontwikkeld. In Tilburg bijvoorbeeld werken het St. Elisabeth Ziekenhuis en het TweeSteden ziekenhuis samen met het ROC Tilburg om leerlingen op te leiden. Ook deze opleiding is dit schooljaar van start gegaan. Ook daar krijgen leerlingen les van docenten en van medewerkers uit de praktijk, net als bij het vroegere inservice-onderwijs.

Skipr
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

10 reacties

 • no-profile-image

  Bart Meppelink

  Zo volg ik nu het UMCG-traject in samenwerking met het Alfa-College tot verpleegkundige. De eerste 2 jaar heb ik de BOL gevolgd, daarna solliciteer je om de overstap te maken naar de klinische zorg. Ideaal systeem, je hebt nog 2 jaar extra kunnen na denken of je een type bent voor het ziekenhuis. En je doet je mooi een beetje praktijk ervaring op!

  Groeten

 • no-profile-image

  Lina

  Deze manier van opleiden bestond 6 jaar geleden toen ik mijn mbo opleiding begon ook al.

 • no-profile-image

  Jeroen

  We gaan helemaal niet naar vroeger of terug. Dat bestaat niet. Wat ik wel beaam is dat de opleidingsstijl inservice vele malen beter leek dan wat er van de huidige opleidingen komt. Daarvoor hoef ik alleen maar naar de studenten en de opleiders in gezondheidsinstellingen te luisteren. Inservice is maatwerk voor het ziekenhuis en de student.

 • no-profile-image

  Jos Reulen

  Maar er zijn veel meer van dit soort trajecten al aan de gang?
  BV: in Amsterdam zal bij een grote oragnisatie voor verstandelijke gehandicapten in februiari zullen de eerste medewerkers slagen voor hun opleiding.
  Deze opleiding is geheel CGO en op maatgemaakt voor deze organisatie. Verder kan ik u meedelen dat deze medewerkers geheel niet meer op school komen, de docent komt naar de organisatie toe, Verder is er in deze opleiding veel inbreng in van expertise vanuit deze organisatie.
  Deze organisatie is niet de enige organisatie.
  In Brabant is er ook een thuiszorgorganisatie die al sinds 2006 hun medewerkers op deze manier opleiden.
  Een GGZ organisatie in Brabant is in september gestart met een maatwerktraject.

  Het is wel weer goed om te lezen dat scholen en zorginstelling nauwer met elkaar gaan werken.

  Jos Reulen
  accountmanager
  Nationaal Consortium voor Bedrijfsgroepen
  T 013 539 7077
  M 06 346 55 528
  jreulen@roctilburg.nl

 • no-profile-image

  Peter Abramsen

  Van de praktijk moet je het leren!

 • no-profile-image

  Peter Abramsen

  Van de praktijk moet je het leren!

 • no-profile-image

  judith

  Altijd al geroepen,"vroeg of laat gaan we weer terug naar het oude systeem". Blijkt toch het beste te werken!! Lang leve de praktijk, daar gebeurt het tenslotte allemaal.

 • no-profile-image

  Dick

  Eindelijk weer terug naar het aloude, maar oh zo mooie ambacht. Geweldig!

 • no-profile-image

  jantien

  Eindelijk zijn "ze" erachter dat de inservice-opleiding nog niet zo slecht was. Veel meer praktijkgericht,en misschien kan er dan ook weer wat meer aan de basiskennis gebeuren. Ik heb me er altijd over verbaasd wanneer ik van een leerling hoorde dat ze zelf "een beetje mogen bepalen waar we aan gaan werken."

 • no-profile-image

  Miranda

  We gaan weer terug naar vroeger!! Zoals ik de opleiding tot verpleegkundige heb gedaan, 20 jaar geleden. En in mijn ogen nog steeds de beste manier is om verpleegkundige te worden. Men wordt eidelijk wijzer.

Of registreer je om te kunnen reageren.