Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Te weinig griepvaccins voor verpleegkundigen

Verpleegkundigen zullen waarschijnlijk niet meteen recht hebben op een vaccinatie tegen de Mexicaanse Griep. De eerste levering vaccins is kleiner dan verwacht.
Te weinig griepvaccins voor verpleegkundigen

De belangrijkste leverancier, Novartis, heeft het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) gemeld dat eind oktober minder vaccins kunnen worden geleverd dan de bedoeling was. Het NVI plaatste namens het ministerie van VWS de vaccin-bestellingen.

Doses
Novartis heeft bij de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gemeld dat de opbrengst van het aantal vaccins lager is dan verwacht. De verwachting is nu dat Nederland bij de eerste levering, eind oktober, nog niet de helft van het aantal bestelde doses ontvangt. Het ministerie van VWS verwacht nu bij de eerste levering zes tot tien miljoen doses vaccin te ontvangen.

Risicogroepen eerst gevaccineerd
Klink zegt zoveel mogelijk vast te houden aan het advies dat de Gezondheidsraad en het RIVM eerder gaven over wie de vaccinaties moeten krijgen. Dat advies benoemde de medische risicogroep, die normaal ook al een vaccinatie voor de seizoensgriep krijgen, zoals patiënten met functiestoornissen van de luchtwegen en longen, patiënten met hartproblemen of patiënten met suikerziekte. Verder gaat het om medewerkers in de gezondheidszorg, mantelzorgers en om gezonde personen van 60 jaar en ouder. Welk scenario daadwerkelijk gevolgd zal worden is mede afhankelijk van tijdige leveringen van de vaccins. De kans bestaat dus dat verpleegkundigen later dan verwacht gevaccineerd worden tegen Mexicaanse Griep.

Latere levering
Ook andere landen hebben te maken met latere levering van bestelde vaccins. ‘Omdat wij in het voorjaar vaccin voor de hele bevolking besteld hebben, krijgen wij nog relatief veel vaccin geleverd’, aldus minister Klink.

Ministerie van VWS
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Ze mogen mijn portie vaccin wel hebben, ik hoef 'm toch niet

 • no-profile-image

  Jantien

  Ana.
  Waarschijnlijk heb je wel gelijk, maar je verward de Tamiflu met het vaccin. Tamiflu is geen vaccin.

 • no-profile-image

  ahhaha

  wanneer starten jullie met de vactienatie 's ????? want er komen steeds meer mensen die aan een griep je leiden en dus verkouden zijn en dit weer over kunnen brengen na ander mensen

 • no-profile-image

  Brenda

  Ik dacht dat het zo belangrijk was, maar dat blijkt toch niet zo te zijn

 • no-profile-image

  Ana

  Ha ha, Novartis gaat eerst afwachten of ze alle vaccins wel gaan verkopen, anders moeten ze weer een ander virus verzinnen. Ik hoefde gelukkig toch al geen Tamiflu,.....'t is toch wat met de farmaceutische industrie?

Of registreer je om te kunnen reageren.