Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Baby's met borstvoeding groeien minder snel

De voeding die een baby in de eerste levensmaanden krijgt, heeft wel degelijk invloed op de groei. Kinderen die borstvoeding krijgen, groeien iets trager in het eerste levensjaar dan kinderen die flesvoeding krijgen.
Baby's met borstvoeding groeien minder snel

Dit verschil verdwijnt wel volledig twee tot drie jaar na de geboorte, melden Mathieu Roelants en Roland Hauspie van de Vrije Universiteit Brussel. Ze bestudeerden hiervoor meer dan drieduizend kinderen van nul tot drie jaar.

Borstvoeding rules
Volgens de wetenschappers blijft moedermelk toch de beste optie. Ze hopen dat jonge ouders zich niet laten afschrikken door de schijnbaar tragere groei dan die van kinderen die flesvoeding krijgen.

Kleiner
Lengteverschillen onder kinderen komen volgens de onderzoekers vooral door het herkomstland van de ouders. Zo zijn de Vlaamse jongeren gemiddeld 2 tot 4 centimeter kleiner dan de Nederlandse jongeren, maar wel 2 tot 3 centimeter groter dan hun leeftijdgenoten uit Groot-Brittannië.

Vlaamse groeicurve
De wetenschappers Roelants en Hauspie menen daarom dat de groeicurve die de wereldgezondheidsdienst WHO hanteert te algemeen is. Ze hebben een eigen Vlaamse groeicurve gemaakt voor Vlaamse kinderen.Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

12 reacties

 • no-profile-image

  Petra

  Mijn zoontje van 16 maanden krijgt nog steeds borstvoeding. Daarnaast eet en drinkt hij natuurlijk ook 'gewoon', maar ik kan beamen dat borstgevoede kindjes iets lichter zijn dan flesgevoede kindjes. Toen hij laatst ziek was en helemaal niets wilde eten en drinken, was ik overigens erg blij dat ik nog borstvoeding gaf, want hij droogde niet uit en kreeg ook voldoende voedingsstoffen binnen. Natuurlijk is flesvoeding niet verkeerd, in mijn omgeving zijn genoeg vrouwen die geen borstvoeding (kunnen) geven. Niks mis mee hoor. Laat je dat ajb nooit aanpraten!

 • no-profile-image

  Ilse

  Wat een onzin!! Mijn zoon is op borstvoeding in twee maanden tijd van 50 cm (3200) naar 61 cm (6040)gegaan.

 • no-profile-image

  Kirsten

  Driewerf hoera voor Kraamsupport als het waar is wat jij zegt, Marjanne. En jammer van degenen die het persbericht voor dit onderzoek hebben opgesteld en een vaktijdschrift zoals nursing die de titel 1 op 1 overneemt...

 • no-profile-image

  Geesje Fokkens

  Volgens mij wordt dit item verkeerd benaderd / belicht. Borstvoedingkinderen groeien niet trager, Kunstvoedingkinderen groeien te snel en ongelijkmatig. Wie deze twee groepen kinderen goed heeft geobserveerd heeft opgemerkt dat de verhoudingen in de groei bij borstkinderen veel meer met elkaar overéén komen. Kunstvoedingkinderen zijn veelal molliger.

  Overigens heeft mijn zoon 1 jaar borstvoeding gehad en hij is nu bijna 15 jaar en 1.87 m.

 • no-profile-image

  Anja

  Sinds wanneer is flesvoeding de norm??!!
  Volgens mij zou de titel moeten zijn: Kinderen die flesvoeding krijgen groeien te snel!

 • no-profile-image

  appeltje

  Ik heb mijn drie kinderen 8 ,9 en 10 maanden borst voeding gegeven en daarna stopten ze vanzelf.
  Ik ben er van overtuigd dat de meeste mensen niet voldoende voeding hebben door drukt en stress. Als je de eerste weken voldoende rust neemt en niet meteen weer met alles mee gaat doen, en de ruimte neemt voor je kind gaat het stukken beter.

  Maar helaas moet iedereen tegenwoordig gelijk met het kind opstap, afvallen, en weer met alles meedoen. Geniet gewoon van een tijdje "niets" doen en geniet van dat kleine wezentje.

 • no-profile-image

  Sanne

  Vind het nogal heftige uitspraken allemaal dat "fleskinderen" te snel groeien.
  Je moet ook wel voldoende borstvoeding hebben om je kind te voeden. Bij mij was het na 6 weken gewoon op dus een andere keus dan de fles heb je gewoon niet.

 • no-profile-image

  Madeleine

  De titel van het artikel (en ook van de publicatie via nieuwsuitzendingen op TV) suggereert dat het minder snel groeien van baby's met borstvoeding een nadeel zou zijn.

  Als opleider en met de nodige kennis van baby en kinderzorg ben ik juist van mening dat de vergelijking van borstvoeding en flesvoeding mank gaat.

  Baby's groeien niet langzaam van borstvoeding, maar juist (soms te) snel van flesvoeding. Zolang baby's op een gezond gewicht blijven is de geleidelijke groei naar een dito lengte mijns inziens in elk opzicht veel beter voor kinderen.

  Ouders die dit horen worden hierdoor erg onzeker gemaakt. Wanneer men het onderzoek zou presenteren als ”Kinderen groeien sneller met flesvoeding”, dan krijgt het een lading die meer in relatie staat tot de feiten.

 • no-profile-image

  Een bv moeder

  Ik geef ons derde kindje weer borstvoeding en wederom is het genieten! Onze oudste twee heb ik ook altijd bv gegeven en zaten altijd ruim boven de groeicurves en nog steeds!
  Ben het helemaal eens met de vorige schrijvers: kunstvoeding laat baby's te snel groeien! Dan heb ik liever een wat kleiner baby'tje met een goede weerstand!

 • no-profile-image

  een moeder

  Dat wist ik al lang uit eigen ervaring.
  Mijn kinderen hebben allebei borstvoeding gehad en ik werd steeds onzeker gemaakt door het CB dat ze onder de curve zaten. Met mijn boerenverstand leek het mij logisch en is het raar dat flesvoeding de norm is. Het is juist andersom: fleskinderen zijn te groot. Het heeft mij in eerste instantie veel onzekerheid opgeleverd, zonde en ik was bijna met BV gestopt daardoor. Je moet sterk in je schoenen staan om je eigen weg te kiezen en niet te bezwijken onder de druk van 'de norm'
  Ik heb daar geen onderzoek voor nodig gehad.

 • no-profile-image

  marjanne

  Er gat iets heelmaal mis op de site, maar goed......
  Op de site van Kraamsupport online staat een beter kop: 'kunstvoeding laat babys te snel groeien'

 • no-profile-image

  marjanne

  Anja haalt me de woorden uit de mond
  KUNSTVOEDING VERSNELD GROEI zou een beter kop zijn.
  De groei bij borstvoeding is de normale groei
  Marjanne

Of registreer je om te kunnen reageren.