Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Doe mee aan onderzoek levenseindebeslissingen

Verpleegkundigen worden opgeroepen deel te nemen aan een onderzoek naar palliatieve zorg, euthanasie en andere medische beslissingen rond het levenseinde.
Doe mee aan onderzoek levenseindebeslissingen

Onderzoekers uit Utrecht, Rotterdam en Groningen zijn een onderzoek gestart naar palliatieve zorg, euthanasie en andere medische beslissingen rond het levenseinde in Nederland: de KOPPEL-studie. KOPPEL staat voor Kennis en Opvattingen van Publiek en Professionals over Einde Leven beslissingen. Veel verpleegkundigen en verzorgenden hebben regelmatig met levenseindebeslissingen van patiënten te maken. Daarom worden zij uitgenodigd mee te doen aan het onderzoek.

Verpleegkundigen en palliatieve zorg
Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de staatssecretaris van VWS. Doel is meer te weten te komen over de kennis, opvattingen en ervaringen van publiek en professionals, waaronder natuurlijk verpleegkundigen. Het gaat hierbij om onderwerpen als bijvoorbeeld palliatieve zorg en euthanasie. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden meegenomen in het verdere beleid op het gebied van medische beslissingen rond het levenseinde in Nederland.

Deelname verpleegkundigen van groot belang
Vraag ook je collega's om mee te doen! Hoe meer verpleegkundigen de vragenlijst invullen, hoe meer duidelijkheid er komt over hoe zij over deze onderwerpen denken, wat ze (willen) weten en waar mogelijk verbeterpunten liggen. De onderzoekers benadrukken dat het niet uit maakt of je veel of weinig ervaring hebt met deze onderwerpen of dat je er veel of weinig van af weet en dat deelname van zoveel mogelijk verpleegkundigen van groot belang is.

Vul de vragenlijst in via onderstaande link.
www.vragenlijst-vpk-levenseinde.nl

Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Susan

  Binnen een specialisatie zoals cardiologie komen alle leeftijden voor betreffend verzoek tot stoppen van een behandeling en medisch exceptie. Deze onderzoek laat een beperkt leeftijdsgebonden patientengroep kiezen.

 • no-profile-image

  Ester

  Hoho, een verpleegkundige in opleiding is geen verzorgende hoor. Voor dat beroep is ook echt een afgeronde opleiding nodig. In de inleiding van het onderzoek wordt aangegeven dat iedere verpleegkundige mee mag doen ongeacht je ervaringen met het onderwerp of je kennis erover. Het grootste belang zit in het aantal deelnemers, dusik zou zeggen studenten verpleegkunde doe mee!

 • no-profile-image

  Renske

  @Rianne: volgens mij mag je je dan wel verzorgende noemen, en als je al langer dan twee jaar in de zorg werkt kan je deelnemen aan het onderzoek

 • no-profile-image

  Remco

  Hallo allemaal,

  Ik en mijn klasgenoot doen een onderzoek naar de rol van verpleegkundige en de dilemma's die ze tegen komen bij het NTBR-beleid en abstinerend beleid. Dit onderzoek ziet er goed uit.

  gr. uit Assen

 • no-profile-image

  Rianne Buurman

  Moeten het BIG-geregistreerde verpleegkundigen zijn, of mag je als verpleegkundige in opleiding (maar al wel werkzaam in de zorg) ook deelnemen?

Of registreer je om te kunnen reageren.