Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Rechter doet niets aan werkdruk verpleegkundigen

Verpleegkundigen die 15 ziekenhuizen in Zuid-Nederland voor de rechter hebben gedaagd omdat ze de werkdruk onverantwoord hoog vinden, staan met lege handen.
Rechter doet niets aan werkdruk verpleegkundigen

De voorzieningenrechter acht de kwestie te complex voor een kort geding en wilde geen uitspraak doen. Anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en verpleegkundigen van de 15 ziekenhuizen hadden zaak aangespannen vanwege een convenant dat hun werkgevers hebben gesloten om de krappe arbeidsmarkt te lijf te gaan. Dat convenant zou de werkdruk onverantwoord hoog maken. Bovendien hebben de ziekenhuizen zonder overleg met de beroepsverenigingen onderling afgesproken dat verschillende toelagen en opleidingsmogelijkheden worden afgeschaft. Dat is in strijd met de cao en de Arbeidswet. De beroepsverenigingen van anesthesiemedewerkers (NVAM), operatieassistenten (LVO) en recovery verpleegkundigen (BRV) eisen daarom dat dit wordt teruggedraaid.

Kartel 15 Zuid-Nederlandse ziekenhuizen
De rechter was echter niet bereid om het convenant buiten werking te stellen, zo melden de beroepsorganisaties, maar adviseerde de medewerkers het juridisch hogerop te zoeken. 'De rechter erkent dat daarbij sprake is van een kartel en een collectieve economische machtspositie, maar acht de mededingingsaspecten in deze kwestie te complex om daarover in een kort geding uitspraken te doen en adviseert een meer uitgebreide procedure waarbij alle aspecten beter aan de orde kunnen komen', aldus het persbericht van de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers (NVAM).

'Onhoudbare werksituatie'
De beroepsverenigingen van anesthesiemedewerkers (NVAM), operatieassistenten (LVO) en recoveryverpleegkundigen (BRV) zeggen het te betreuren dat de voorzieningenrechter in ‘s-Hertogenbosch de 15 ziekenhuizen in Zuid-Nederland niet dwingt om met spoed de onverantwoord hoge werkdruk in hun operatiekamer aan te pakken. 'Met de uitspraak wordt de onhoudbare werksituatie in veel operatiekamers onnodig verlengd', zo menen ze.

Nachtdiensten van 13 uur
Fred Lam, beleidsmedewerker  bij de NVAM: 'De rechter onderschat de effecten van het convenant. Recent kregen we weer te horen dat medewerkers van 57 jaar en ouder plotseling weer nachtdiensten van 13 uur moesten gaan draaien. Dat staat in schril contrast met de uitspraak van de rechter in het vonnis dat bestaande afspraken ongemoeid worden gelaten. We zullen blijven vechten tegen dergelijke misstanden.’
De beroepsverenigingen werden overvallen door de uitspraak van de rechter, omdat deze had aangekondigd pas op dinsdag 5 januari vonnis te zullen wijzen. Op korte termijn zullen ze besluiten of ze in hoger beroep gaan.'

Lees ook:

Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

7 reacties

 • no-profile-image

  Marijke

  Hoeveel kalveren moeten er verdrinken voordat men de put dempt?

 • no-profile-image

  a ketelaars

  gaat het nu over de werkdruk of over het afschaffen van allerlei oneigenlijke betalingen? M.i. gaat het puur over geld, dan is het niet eerlijk om daar de werkdruk voor te misbruiken. Hoeveel anesthesie en ok-medewerkers gaan op hun vrije dag (die bedoeld is om uit te rusten oid) bijbeunen?

 • no-profile-image

  Martin

  het is jammer dat de rechter niet beslist heeft om de maatregelen te stoppen of zelfs terug te draaien tot deze zaak in hoger beroep aan de orde is geweest. Nu laat hij een nauwelijks te verantwoorden situqatie bestaan en mogelijk verergeren. Heel jammer!!

 • no-profile-image

  A.de Vos Naaldwijk

  Mijn mening is dat iedere ziekenhuis medewerker met geen GOUD te betalen is. Zij vechten voor jou gezondheid 24 uur per etmaal. En die zogenaamd wat hoger op de lader staan genieten vaak nog voorang ook. Ze moeten zich helemaal stuk schamen want zij zijn het die het voor ons verpesten !!

 • no-profile-image

  M-L-S

  Zo zie je maar weer...Voor al je harde werken!! De zorg maakt meer kapot dan je lief is!
  Als weknemer sta je machteloos en dat ten koste van de clienten maar ook je eigen gezondheid en blijkbaarbaar kan niemand dat iets interesseren van al die hogere machten, want die hebben er geen last van...Alleen maar papierwerk en achterover leunen achter hun bureau, Zet die mensen maar eens in de zorg en hun eigen gezondheid verpesten!!!

 • no-profile-image

  Luc

  Jammer dat de 15 ziekenhuizen, net als zo vaak, zo'n korte termijn visie hebben. Zo jaag je je personeel toch de WAO in of gaan ze op zoek naar ander werk? Begrijp dat een rechter niet snel in zijn eentje een oplossing kan vinden.

 • no-profile-image

  H.D.B. Go

  Hoger op zoeken zegt de rechter inzake de kwestie?
  Medisch tuchtcollege; voorkomen is beter dan genezen?
  Medische fouten kunnen catastrofaal zijn. Hoge Raad?
  Wat als de Hoge Raad zegt laat de lagere rechter maar eens goed naar de zaak kijken?

Of registreer je om te kunnen reageren.