Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige loopt meer kans op scheiding

Verpleegkundigen lopen meer kans op scheiden dan andere beroepsgroepen, dit blijkt uit een Britse studie.
Verpleegkundige loopt meer kans op scheiding

Het beroep van huwelijkspartners blijkt van invloed op de kwaliteit van het huwelijkse leven. Dat is gebleken uit een Britse studie. Uit het onderzoek blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden 40 procent kans lopen in een scheiding te belanden. Volgens het onderzoek, waarover 6 Minutes zaterdag bericht, komt dit doordat een verzorgend beroep ten koste gaat van de zorg die thuis noodzakelijk is.

Trouw niet met een psychiater
Beroepsgroepen die het wat dat betreft beter doen zijn CEO’s, apothekers en boeren: allen blijven qua scheidingspercentage steken rond de 10 procent. Trouwen met een journalist geeft met 18 procent een gemiddelde kans op scheiding. Overigens loopt een trouwbelofte met een psychiater het vaakst uit op een mislukking (40 procent van deze huwelijken strandt).

Het onderzoek
Om de resultaten te duiden hebben de onderzoekers gepoogd enkele tendensen vast te stellen. Zo menen zij onder meer dat zogenaamde veeleisende beroepen een verhoogde kans op scheiden geven. Hetzelfde zou gelden voor ‘extraverte’ banen, die met elkaar gemeen hebben dat het werk voornamelijk draait om menselijk contact. De kans om op een ander verliefd te worden zou door dit soort beroepen toenemen. Voor het onderzoek heeft psycholoog Michael Aamodt  449 beroepsgroepen onderzocht. De resultaten zijn opgenomen in het Britse Journal of Police and Criminal Psychology.

6minutes.be
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

8 reacties

 • no-profile-image

  Rinda

  Pfff, hebben ze ook gekeken naar de beweegredenen om te gaan trouwen!? En welke beroepsgroepen zijn buiten beschouwing gelaten, gaat het hier om de blanke bevolking of zijn de ook "allochtonen" ook belicht en hoeveel mensen hebben er aan meegewerkt en zijn al die mensen wel allemaal zo eerlijk in het geven van antwoorden!? Compleet onbetrouwbaar onderzoek lijkt mij!

 • no-profile-image

  lady_mjfa

  Ik kan me dit heel goed voorstellen. De werkdruk is enorm en als je thuiskomt heb je ook nog een hoop huishoudelijke taken te doen, koken, kinderen etc. Als je eindelijk met alles klaar bent ben je te moe om een goed gesprek te voeren of voor wat intimiteit met je partner.

 • no-profile-image

  Lunomi

  Hahaha, ik lach even bij dit onderwerp!
  Ik ben verpleegkundige, heb ook vrijwilligerswerk, mijn wederhelft is militair. Dus we zijn alletwee onregelmatig aan het werk, waarvan hij soms maanden op missie is. Hebben we ook nog 3 kids! We hebben het prima samen en ondanks dit verdelen we de taken ook nog eens (op de missies na dan;-)) Maar ik durf te zeggen dat we een heerlijk huwelijk hebben.....
  Flauwekul of zijn wij de uitzondering die de regel......

 • no-profile-image

  ellen

  Zo, ik tijfelde altijd al aan de psychiaters maar het klopt dus echt :-)

 • no-profile-image

  sandra hansma

  Leuk onderzoek (grijns ik met kiespijn)

 • no-profile-image

  marloes

  Reactie op xantippe:
  Je zegt dat de parnter in het weekend moet bijkomen ipv huishouden 100% overnemen....en wanneer moet moeders dan bijkomen? Je neemt/krijgt toch samen kinderen? En je woont toch ook samen in een huis?

 • no-profile-image

  jantien

  Xantippe.
  Je zou het ook juist anders kunnen zien wat betreft opvang/structuur voor kinderen. Minder "vreemde"oppas nodig. Er is vaker 1 van de ouders aanwezig. Ik proef eenbeetje onvrede uit je reactie?

 • no-profile-image

  Xantippe

  Is niet zo gek idd; als men eist dat je twee weekeinden per maand MOET werken en qua dagdienst
  uiterlijk 7.30 MOET starten gaan velen eraan onderdoor bij gebrek aan gezinsleven en structuur
  voor zowel kind als de partner die veelal ook elders baan heeft en weekeinden juist moet bijkomen ipv. 100% huishouden overnemen bij gebrek aan moeder..

Of registreer je om te kunnen reageren.