Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Schrijf ouderen in zware beroepen niet af’

Een etiket voor wat nou wel en wat geen zwaar beroep is, is onjuist in de discussie rondom de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat zegt Prof. dr. Klinkhamer in dagblad Trouw.
‘Schrijf ouderen in zware beroepen niet af’

‘Leeftijd is geen transparant, voorspelbaar en planbaar criterium om afspraken over te maken. Sommige 65-plussers zijn vol energie terwijl menig veertiger er uit ziet als een bejaarde.’ Een uniforme etikettering van zwaar werk en leeftijd waarop het werk moet worden beëindigd, noemt Klinkhamer dan ook onjuist. ‘Niet iedereen wil zijn baan beëindigen, van baan veranderen of teruggaan in salaris, omdat zijn beroep aan de vergadertafel als zwaar is gekwalificeerd en men vindt dat hij maar moet stoppen.'

Wat is een zwaar beroep
Onlangs gaf het kabinet aan dat de AOW-leeftijd zal worden verhoogd van 65 naar 67 jaar. Daarbij zou rekening worden gehouden met mensen met de zogenaamde zware beroepen. Klinkhamer vraagt zich af wat nu precies een zwaar beroep is. ‘Wat de een zwaar werk vindt, vindt de ander licht. Ieder mens is anders.' Hij verwijst daarbij naar onderzoeken die uitwezen de meeste werknemers tot op hoge leeftijd goed in staat zijn aan het arbeidsproces deel te nemen.

Verpleegkundige geen zwaar beroep
Vorige maand bleek dat als het aan staatssecretaris Klijnsma ligt, alleen zij die lichamelijk zwaar werk doen na dertig arbeidsjaren verplicht worden omgeschoold, of een lichtere functie krijgen van zijn werkgever. Voor personeel met een zware psychische belasting, zoals verpleegkundigen, geldt dit niet, aldus staatssecretaris Klijnsma eind december. In het Volkskrant interview stelde Klijnsma dat het ophoudt als je versleten bent, maar: 'Wie overspannen is, kan genezen. Dat is vaak een kwestie van voldoende rust en aandacht voor de omstandigheden thuis en op het werk.' Volgens CDA-minister Donner van Sociale Zaken is weer aan het werk gaan na een burn-out 'vaak juist een wezenlijk deel van het herstel.'

Prof. Dr. Kees Klinkhamer is voorzitter van de Medische Adviescommissie bij MedicalWork, het netwerk van (pre)gepensioneerde medisch specialisten.

Trouw
Door: redactie Nursing

'Alleen fysiek werk telt als zwaar beroep'
Verpleegkundige wil niet werken tot 67
'Laat verpleegkundige niet doorwerken tot 67'

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  marien

  verpleging is wel degelijk een zwaar beroep. psychisch en lichamelijk. Daar is wat mij betreft geen discussie over mogelijk. Mevr. Klijnsma zit duidelijk op het verkeerde departement.

 • no-profile-image

  Bert

  Volkomen gelijk, maar mensen uit het vak in de politiek helpt ook niet .Kijk maar naar Bussemakers maar zitten ze eenmaal op het pluche dan staat het coalitieaccoord voorop en is het sociale denken weg zelfs bij iemand vanuit de P.V.D.A.

 • no-profile-image

  ann

  Verpleging is psychisch en lichamelijk een zwaar beroep. Degene die daar anders over denken moeten
  zelf maar eens de werkvloer op.
  De administratieve sector heeft daar nog geen kaas van gegeten. Hoogdringend mensen van het vak in de politiek !

Of registreer je om te kunnen reageren.