Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Huidige trombosezorg veroorzaakt grote risico's

Trombosediensten en betrokken zorgverleners, onder wie verpleegkundigen, moeten beter samenwerken. Nu beschikken trombosediensten vaak over onvoldoende informatie om te kunnen beslissen of de medicatie moet worden aangepast.

Dit zorgt voor onnodige en daarmee vermijdbare risico’s op gezondheidsschade bij de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Antistollingsmedicatie
Van alle ziekenhuisopnames die worden veroorzaakt door medicijngebruik, heeft ruim een vijfde te maken met antistollingsmedicatie. In het proces van voorschrijven van medicatie, doseren, monitoren en controleren, bijstellen en toedienen, is een hele keten van zorgverleners actief: behandelaars in het ziekenhuis, huisarts, medewerkers van de trombosedienst, medewerkers in het verpleeg- of verzorgingshuis, apotheker, tandarts en thuiszorg. Het gebeurt te vaak dat patiënten verkeerde doses medicatie krijgen, wat het risico op bloedstollingen of bloedingen vergroot. Trombosediensten geven aan dat ze veel tijd kwijt zijn om de zorg voor patienten goed te laten aansluiten op de zorg van andere zorgverleners.

Medicatiekaarten
Wat de samenwerking al een stuk zou bevorderen is het gebruik van ICT voor uitwisseling van informatie tussen zorgverleners, denken de onderzoekers. Nu wordt bijvoorbeeld nog veel gebruik gemaakt van handmatig ingevulde medicatiekaarten voor de patiënt om mee te nemen na ontslag uit het ziekenhuis. Omdat verpleegkundigen deze handmatig invullen sluipen er regelmatig onnodige fouten in. Daardoor ontstaat verwarring over het behandeladvies.

Stuurgroep
De Inspectie adviseert nu de minister van VWS een multidisciplinaire stuurgroep in te stellen. Deze moet een sterke stimulans geven aan de diverse partners in de keten om vóór 1 oktober 2011 te komen tot een geformaliseerde samenwerking met daarbij heldere afspraken over rollen en verantwoordelijkheden.


Bekijk het volledige rapport Keten trombosezorg niet sluitend

IGZ
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Redactie Nursing.nl

3 reacties

 • no-profile-image

  Josien

  Op onze afdeling lopen we er juist tegen aan dat patienten niet voldoende zijn geinformeerd door de trombosedienst over het stoppen en herstarten van de antistolling (ivm een tijdelijke stop tbv een bepaalde ingreep in dagbehandeling.)
  Dit levert in het ziekenhuis onnodige vertraging en extra handelingen, zowel belastend voor het personeel als de patient, op. We missen hier inderdaad een duidelijke richtlijn. De verantwoordelijkheid hiervoor is blijkbaar onduidelijk. Dit resulteert in (dagelijks !)onnodig veel overleg. Dit kost niet alleen veel tijd en geld, maar is ook een onveilige situatie. Al met al onwenselijk.
  Het zou goed zijn als er duidelijkere richtlijnen komen. Zowel intern als landelijk.

 • no-profile-image

  Ingrid

  Ik vind dit een goede actie. Laat de stuurgroep dan wel alle aspecten bekijken die met overdracht en medicatie te maken hebben. Te vaak wordt er helemaal geen overdracht, medicatie of medicijnlijst meegegeven vanuit het ziekenhuis waardoor je als thuiszorg, zeker 's avonds en in het weekend, met de handen in het haar zit. Wat de trombosedienst betreft schort het ook hier regelmatig aan zorgvuldigheid zoals het doorgeven van bloedwaarden en de juiste dosering medicatie.

 • no-profile-image

  Tim

  Het is niet de verpleegkundige die een handgeschreven formulier meegeeft met de patiënt na ontslag met de doseringen, maar de arts. Zoals bekend is schrijven vpk geen medicatie voor en dus bepalen wij ook geen doseringen van de antistolling!

Of registreer je om te kunnen reageren.