Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verpleegkundige functie HBO-VGG veelbelovend'

HBO verpleegkundigen Gerontologie en Geriatrie (HBO-VGG) moeten in de toekomst zorgen voor een flinke verbetering binnen de ouderenzorg.
'Verpleegkundige functie HBO-VGG veelbelovend'

Volgens een onderzoek van Marleen Goumans, lector samenhang in de ouderenzorg, valt op termijn een ‘aanzienlijke meerwaarde’ te verwachten van de inzet van HBO-verpleegkundigen Gerontologie en Geriatrie in de ouderenzorg. ‘De kwaliteit van de zorginhoud en van de organisatie van de zorg verbetert doordat inhoudelijke gerontologische en geriatrische kennis wordt toegevoegd aan de teams. Daar zullen zowel de cliënten, hun mantelzorgers, de collega’s van de HBO-VGG-er, als de organisatie profijt van hebben,’ aldus een persbericht van de stuurgroep HBO-VGG.

Ouderenzorg en geriatrie
In de komende jaren zal de zorgvraag van kwetsbare ouderen alleen maar toenemen. De zorgsector moet zich daarop voorbereiden. HBO-VGG’ers kunnen vanuit het directe contact met cliënten en collega’s lastige situaties pro-actief oppakken, problemen voorkomen, en een aantal taken van de specialist ouderengeneeskunde overnemen.

HBO verpleegkundigen
In vijf zorgorganisaties in de sector verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) lopen experimenten voor de inzet van deze HBO opgeleide verpleegkundigen. Met deze experimenten wil men de weg bereiden voor de ongeveer 2400 HBO-VGG-ers waar de branche volgens onderzoek behoefte aan heeft.

Binnenkort is de website www.hbo-vgg.net in de lucht. Hier kunnen studenten, afgestudeerden en zorgorganisaties terecht voor meer informatie en voor vraag en aanbod van vacatures. 

Bekijk hier een schematisch overzicht van het competentieprofiel van de verpleegkundige HBO-VGG.

Actiz
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Redactie Nursing.nl

7 reacties

 • no-profile-image

  kees tijdtekort

  Hoe zouden die mensen dat doen die het kunnen opbrengen om hun demente moeder vader te verzorgen ?
  en daarmee goede kwaliteit behouden.
  Die hebben gewoon tijd en liefde, en die geven ze.

 • no-profile-image

  Kees

  Ik denk dat personeel niet zit te wachten op de ouderen zorg. Zolang er NIETS veranderd op de werkvloer, zijn dit soort functies niets waard alleen maar dure onkosten.

 • no-profile-image

  sierk

  Ik denk dat de ouderenzorg niet zit te wachten op nog eels men de opleidingen verbetert en verdiept,is het veel goedkoper en je houd in ieder geval de handen aan het bed.
  Hier wordt weer een geldverslindende behoefte gecreerd.

 • no-profile-image

  Bejaard en Vogelvrij

  Bram, dat is heel vriendelijk van je. Velen met mij zitten met brandende kwesties wat ouderenzorg betreft. Meer dan een redelijk open blik en gezond verstand is er niet nodig om te zien hoe slecht het ermee gesteld is, hoe rot die zorgwereld voor een groot deel in elkaar zit en hoe iedere vorm van beschaving het aflegt tegen domme macht en psychologische spelletjes van zorgbobo's. Ik heb praktisch alle facetten van de ouderenzorg leren kennen als mantelzorger voor mijn vader en ben er (als één van velen) erg ongelukkig van geworden. Aanhoudend vechten voor adequate zorg en evengoed machteloos moeten toezien hoe dierbare bejaarden werkelijk geheel vogelvrij raken in een gesloten cirkel van onrecht en macht, dat is slecht voor een mens. Bejaard en vogelvrij is dan ook de titel geworden van mijn website, die ik zo'n twee jaar geleden in uiterste onmacht startte. Als je geïnteresseerd bent, de site (die bij lange na nog niet compleet is) is te googlen. Het ligt zo op het oog niet direct voor de hand dat ik en anderen in deze situatie iets hebben aan het netwerk wat je noemt, maar ik ben blij dat er mensen zijn als jij die zo'n prachtig vak kiezen en het ook promoten. Als jij en je collega's een front blijven vormen, sterk in je schoenen blijven staan en zorgen dat je niet afhankelijk raakt van en horig aan zakkenvullende zorgbobo's die de macht ten koste van alles in handen willen houden, is er misschien een nieuwe kans. Een nieuwe kans om heel misschien op den duur ooit in de toekomst (en zo) een op vele vlakken verbeterde en menswaardiger ouderenzorg te bewerkstelligen. Dank, succes en hartelijke groet.

 • no-profile-image

  Bram

  Geachte Bejaard en Vogelvrij

  Ik ben afgestudeerd als VGG'er en er wordt op het moment hard gewerkt aan een netwerk van VGG'ers, studenten, docenten en instellingen. Uit uw naam maak ik op dat u echter op het moment met een brandende kwestie zit, klopt dat? Ik nodig u van harte uit om via mijn weblog contact met mij op te nemen. Zie daarvoor: http://geriatricare.wordpress.com/welkom/de-auteur/

 • no-profile-image

  Bejaard en Vogelvrij

  "In vijf zorgorganisaties in de sector verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) lopen experimenten voor de inzet van deze HBO opgeleide verpleegkundigen."
  Wie kan vertellen welke vijf zorgorganisaties in de VVT de uitverkorenen hiervoor zijn?
  Dank.

 • no-profile-image

  Bram

  *Trots is op opleiding*

Of registreer je om te kunnen reageren.