Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kamer wil rollator terug in basispakket

Een Kamermeerderheid wil dat de rollator in 2011 toch via het basispakket wordt vergoed. Het pleidooi van Tweede Kamerlid Fleur Agema (PVV) kreeg donderdag bijval van de coalitiepartijen CDA en VVD.
Kamer wil rollator terug in basispakket

Eerder dit jaar besloot het kabinet juist de hulpmiddelen bij het lopen uit bezuinigingsoogpunt per 2011 te schrappen. De maatregel zou 20 miljoen euro oplveren. Maar krukken, loopmiddelen en rollators zijn essentiële hulpmiddelen voor ouderen, vindt Agema. Ze wijst erop dat ouderen vaak niet graag een rollator aanvragen: 'Het is geen mooie nieuwe fiets die ze trots voor de deur zetten.' De aanschaf niet meer vergoeden, zorgt volgens haar voor een extra drempel.


Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  Esther

  Ben het volledig met Johan en annemiek eens!!

  En dat aanschafkosten drempel verhogend zijn en zkh kosten na aanleiding valpartijen zonder rollator vind ik toch een beetje te kort door de bocht...Want dan kun je ja beter alle 65+ers een rollator voor de deur zetten. want dan staat hij er al toch al en miss. gaan ze hem dan wel gebruiken. En dan hebben we helemaal geen zkh kosten meer.
  En wat de drempel aanschafkosten betreft...Met of zonder kosten, aanvragen moet je hem zo wie zo. Dus die drempel blijft.

 • no-profile-image

  Linda

  Ik vind het juist goed als rollators weer vergoed worden. Mensen die een rollator nodig hebben schaffen deze liever niet aan, omdat ze zich er bijvoorbeeld voor schamen. Aanschafkosten is voor deze mensen soms een extra drempel. Als die rollator er eenmaal toch staat, gaan ze hem toch af en toe gebruiken. En van af en toe gaat het over tot altijd. Hierdoor hebben deze mensen minder kans dat ze vallen en daarbij een heup breken (mensen die een rollator gebruiken zijn toch een risicogroep voor heupfracturen.
  Ik ben van mening dat er, nu minder mensen een rollator aanschaffen, en meer valpartijen zijn, hierdoor meer heupfracturen, deze mensen belanden in het ziekenhuis, wat opname en operatiekosten met zich meebrengt. Vaak zijn het toch 65+ mensen, deze groep heeft een grotere kans om een delier te ontwikkelen na een heup-OK, wat weer een langere opnameduur betekend, duurdere behandeling. Hierbij komt het erop neer dat uiteindelijk een ollatro vergoeden veel goedkoper is dan al die bijkomende kosten na valpartijen.

 • no-profile-image

  annemiek

  Het zou mooi zijn als er een verzamelpunt zou komen voor alle goede, soms bijna nieuwe rollators die nu in de lekders van verzorgingstehuizen staan.
  Omdat het toch vergoedt wordt vraagt iedereen nu maar gewoon een nieuwe aan.
  Geldverspilling !

 • no-profile-image

  Johan Ursem

  Je bent 75 en goed ter been en koopt een nieuwe fiets, dat kost je 700 euro. Je bent 75 en minder goed ter been, je krijgt gratis een rollator. Uit een test van Kassa bleek de beste rollator 79 euro te kosten. Is dit nu keuzes maken in de zorg? Wat mij betreft had de rollator uit het basispakket kunnen blijven en de opbrengst van die besparing inzetten voor meer zorg (handen).

Of registreer je om te kunnen reageren.