Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Pleister kleurt paars bij infectie

Wetenschappers aan het Fraunhofer onderzoeksinstituut in München hebben een nieuw verbandmateriaal voor pleisters ontwikkeld, dat bij een infectie van kleur verandert.
Pleister kleurt paars bij infectie

Als er sprake is van een infectie kleurt de pleister van geel naar paars. Op deze manier hoeft de verpleegkundige minder vaak te kijken of de wond goed geneest. Het verwijderen van het materiaal vertraagt de genezing van de wond en verhoogt de kans op infectie.

pH-pleister
De pleister bestaat uit een dun laagje verf die bij een hogere pH-waarde paars kleurt. Wanneer de wond infecteert, ligt deze waarde rond de 6,5 en 8,5. Gezonde huid heeft een pH-waarde van vijf. De wetenschappers zorgden ervoor dat de vrijgekomen kleurstof niet de wond in kan komen.

Acute en chronische wonden
De pleister is geschikt voor zowel acute als chronische wonden. ‘De studies hebben aangetoond dat de pH-waarde in beide soorten wonden een belangrijke rol speelt in de wondgenezing’, aldus onderzoeker Philipp Babilas.

Toekomst
De Duitse wetenschappers zijn van plan de pleister uit te breiden met optische meetmethoden, zodat de precieze pH-waarde van de wond gemeten kan worden. Het Fraunhofer Instituut gaat de pleister eerst testen in een ziekenhuis om vervolgens op zoek te gaan naar een bedrijf dat de pleisters wil produceren.

Bekijk hier een afbeelding van de pleister.


Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Annemarie Sanrodji

  Wat een mooie uitvinding!! Dit kan een hoop tijd en kosten besparen. De zorgkosten zijn al zo prijzig.

 • no-profile-image

  esther

  Innovatief. Hiermee kan veel tijdswinst behaald worden!
  Het doorbreekt ook de bestaande rituelen rondom verschonen van verbandmateriaal. Snel testen en invoeren...overal....Staan de kosten van de pleister in verhouding tot de tijdswinst en het effect.

 • no-profile-image

  Epione

  Dat is toch wel een must voordat zo'n pleister in productie gaat. Het is wel handig. Nu maar hopen dat verpleging/verzorging de pleisters niet te lang laten zitten.

 • no-profile-image

  willo

  zou het echt werken???
  inderdaad te hopen dat die vloeistof niet in de woind komt, of op de kleding...

Of registreer je om te kunnen reageren.