Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Principe-akkoord cao VVT bereikt

Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben vrijdagavond een akkoord bereikt voor een nieuwe CAO VVT.
Principe-akkoord cao VVT bereikt

Dit laat vakbond NU'91 op haar website weten. 'De onderhandelingen waren lang en moeizaam, maar over het uiteindelijke resultaat zijn we tevreden,' schrijft de vakbond.

Loonsverhoging verpleegkundigen sector VVT

Verpleegkundigen in de sector VVT (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg) gaan er over 2010 en 2011 in totaal 3,1 procent op vooruit: medewerkers krijgen in 2010 een structurele loonsverhoging van 1,1 procent. In 2011 volgt een loonsverhoging van 1,5 procent en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent. Verder gaat de stagevergoeding voor BOL-leerlingen omhoog en komen er 'mogelijkheden voor grotere contracten.'

Leeftijdsuren
Een groot struikelblok tijdens de onderhandelingen de afgelopen maanden vormden de leeftijdsuren. Vanwege de Wet Gelijke Behandeling zijn ouderenregelingen in cao's onder druk komen te staan. Vakbonden en werkgevers hebben nu afgesproken dat 55-plussers hun oude rechten behouden. Voor jongere werknemers geldt dat ze gedurende hun loopbaan uren gaan sparen. Ze kunnen de uren sparen in tijd of in een levensloopregeling storten en gedurende hun loopbaan benutten om extra dagen op te nemen.

Onderhandelingen liepen vast

Met het onderhandelingsakkoord komt een einde aan bijna tien maanden onderhandelen tussen vakbonden en brancheorganisaties ActiZ en BTN. CNV Publieke Zaak legt het akkoord binnenkort aan de leden voor, net als vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91.

Lees hier de integrale tekst van het Principeakkoord VVT

NU'91 / CNV Publieke Zaak
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

23 reacties

 • no-profile-image

  wendy

  De abva heeft niet mee ingestemd . Dit akkoord wordt dan ook gedragen door maar 4% . Het principe akkoord lost niets op aan de huidige problemen in de zorg .

 • no-profile-image

  jolanda

  Ik heb tegen gestemd vond het een aanfluiting,ze zouden toch vasthouden aan 3,5 procent.

 • no-profile-image

  Eugène

  Het is toch een zoethoudertje. Werkgevers, kom nu eens echt over de brug. Met de huidige arbeidsmarktkrapte en de steeds verdergaande bureaucratie in de wet- en regelgeving en administratieve handelingen wordt de zorg steeds onaantrekkelijker.een grote onbalans tussen directe en indirecte zorg. En dan dit zwakke resultaat. Bonden,jullie moesten je schamen.Dit biedt totaal geen perspectief voor de toekomst.waar moet dat met de zorg naar toe??

 • no-profile-image

  r.jongebloed

  het is jammer dat men net doet of de bonden dit gerealiseerd hebben terwijl zij steeds afstand namen van het akkoord. En dat rekenen valt ook niet mee zie ik 2 of 3 procent het scheelt wat nietwaar.
  Nu maar afwachten.

 • no-profile-image

  Joke

  Hoezo 3.5 % erbij??
  In 2010 pas vanaf september 0.5%, eenmalig 0,6 % eindejaars uitkering dan in 2011 een verhoging van 1.5 % met 0,5% eenmalige eindejaars uitkering
  Als ik ga tellen kom ik in 2012 op een verhoging van 2 % in vergelijk van mijn salaris in 2010!
  Waar halen ze het lef vandaan om dit 3,1% te noemen!!
  Het is gewoon de boel voor de gek houden!
  Gelukkig kan ik echter nog steeds rekenen!

 • no-profile-image

  Thon

  Als inmiddels gepensioneerd verpleegkundige vraag ik mij al vele jaren en nog steeds af waarom de vakbond (eerst abva-kabo en late anderen) steeds achter de feiten aanloopt. De vakbond heeft de roosters "vernield", de ort "vernield" de opleidingen "vernield" de toewijding en genegenheid "vernield". En toch maar steeds klagen. Ik begrijp de leden niet. Mijn lidmaatschap heb ik opgezegd toen de OR in het leven geroepen werd en de vakbond alleen het personeel van de GROTE (lees; rijks-)instellingen hielp. Dit leverde misschien nwe stemmen =leden op. De rest kon de pot op. En nu schreeuwen??? laat me niet lachen. Ook de nwe verpleegkundigen zijn hier debet aan. Zij hebben steeds de uitholling zonder protest laten gebeuren.

 • no-profile-image

  agnes

  ik kom op 2% loonsverhoging in 2010-2011 en geen 3%; 0,6% is een malig 0,5% einde jaarsuitkering 2011 is toch ook eenmalig??

 • no-profile-image

  Hannah

  Dit gaat lukken!! Fantastisch nu komen zeker die 12.000 extra handen aan het bed er wel!!

 • no-profile-image

  Bertus

  Inderdaad: svp ORT over je uurloon en niet het minimumloon. En als ik de CAO doorlees krijgen we in 2010 GEEN struktuele 1.1% erbij maar een 0.5% Want er staat : eenmalig 0.6% uitgekeerd in december.
  Jaja; rekenen is inderdaad een vak apart. Ze denken zeker dat niemand in de verpleging kan rekenen!

 • no-profile-image

  ronald

  Ja, je hebt groot gelijk gast, ik vroeg me dit ook al af.

 • no-profile-image

  jeroen

  Wanneer wordt er eens wat gedaan aan onze o.r.t.?
  Niet o.r.t. over een minimum loon, maar gewoon over ons uurloon!

 • no-profile-image

  s@n

  Wil niet ondankbaar overkomen maar : 0.6 procent nabetaling.
  Ben er sprakeloos van.

 • no-profile-image

  Ton

  beste 'ikdurfhethaastniettezeggen',
  volgens mij komt er eerst de wetgeving, dan de CAO en dan de eigen afspraken tussen werkgever en OR. Je werkgever mag geen afspraken maken met je OR die afwijken van de CAO. Je zou hierover toch eens contact moeten opnemen met je vakbond.

 • no-profile-image

  Ans

  ook ik zou graag willen weten hoe het zit met iemand die in 2011 55 jaar wordt, behoudt die de oude regeling of komt die in de nieuwe regeling?
  en hoe ziet dan het uren sparen eruit? waar komen die uren vandaaN

 • no-profile-image

  ik durf het haast niet te zeggen

  In onze organisatie (een van de grootste van ned.) is het zo dat de organisaties zelf afspraken mogen maken, en daar worden de leeftijdsuren al lang ingehouden.
  Onze organisatie zorgt dat langzaam maar zeker voor slechtere arbeidsvoorwaarden voor de oudere.
  zoals de leeftijdsuren deze zijn bij ons al afgeschaft.
  In onze organisatie gaan ze ervan uit dat de cao een raamwerk is en dat deze verder ingevuld wordt door de organisatie. En de o.r. is het met de organisatie eens dat de oudere al te lang bevoordeeld zijn.

  Zij maken de cao ten gunste van de jongere. Ze proberen de oudere er uit te krijgen. ze vinden dat de oudere te vaak ziek zijn in onze organisatie is dit zo.
  En de o.r. vind dat de oudere al te veel bevoordeeld zijn.

 • no-profile-image

  gea

  hoe zit het met de nachtdienst van 55+?
  hoe zit het met leeftijdsuren van iemand die in 2011 55 wordt? Die kan dus niet meer sparen!!!
  Zo wordt je als oudere weer gepakt en de jeugd weer beschermd.
  BEDANKT BOND

 • no-profile-image

  jan

  Hoezo 3.1%, kunnen echt niet rekenen, in werkelijkheid 2,1% in 2 jaar. Rest eenmalig en niet eens op jaarbasis.
  06% is enmalig en eindejaarsuitkering van 0,5% extra is alleen akkoord voor 2011.
  Lekker resultaat en voor 2012 de nul lijn, want de zorg heeft al 3,1% salarisverhoging ontvangen, zegt dan de politiek en het publiek.

 • no-profile-image

  reactie op Gea

  Alles wat niet veranderd is voor de komende CAO wordt niet in een principeakkoord genoemd en zal dus gelijk blijven aan de huidige regelingen.
  55 plussers mogen dus nog steeds op vrijwillige basis nachtdiensten doen in de sector VVTK, dit is niet opgehoogd naar 57plusser zoals in de andere zorg-CAO's

 • no-profile-image

  gea

  Staat niets in over nachtdiensten en ik denk dat velen met mij dit willen weten.
  BVD Gea

 • no-profile-image

  margot (redactie nursing)

  Onderaan het bericht staat de integrale tekst van het Principeakkoord VVT. Hopelijk worden daarin jullie vragen beantwoord.

 • no-profile-image

  Jos

  Het werd tijd! Ken de inhoud van het principe akkoord niet volledig, maar ik vertrouw erop dat de onderhandelaars van NU91 goed hun werk hebben gedaan!

 • no-profile-image

  kees

  Hier hebben ze een jaar over gedaan om ons deze apenfooi toe te kennen,de loonsverhoging komt nog niet in de buurt van inflatie correctie ! Gelijke behandeling in de vergrijzende branche,ten op zichte van de schaars instromende jeugd,wie verzind dit, iedereen weet toch dat de productiviteit op oudere leeftijd afneemt,op naar de 67 met rollator de nachtdienst in.

 • no-profile-image

  ursula

  Hoera! petje af

Of registreer je om te kunnen reageren.