Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Rivastigmine niet zinvol bij delier'

Rivastigmine vermindert de duur van een delier bij ernstig zieke patiënten niet en verhoogt mogelijk de mortaliteit. Dit concluderen onderzoekers op basis van een (vroeg afgebroken) studie naar het middel bij delirante intensivecarepatiënten.
'Rivastigmine niet zinvol bij delier'

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Lancet.

Rivastigmine bij delier
De studie kwam eerder dit jaar in de publiciteit, nadat deze op advies van de veiligheidscommissie voortijdig was gestopt. Vooraf was gepland om bij 440 ic-patiënten te onderzoeken of het toevoegen van het dementiemiddel rivastigmine aan de gebruikelijke delierbehandeling zinvol was. Onder die gebruikelijke behandeling werden niet-medicamenteuze maatregelen (steun bij oriëntatie, fysiotherapie, beweging) en medicatie (haldol, zo nodig lorazepam, bij onvoldoende effect propofol) verstaan.

Hogere sterfte
Na inclusie van 104 patiënten leek de sterfte in de rivastigminegroep hoger dan in de placebogroep (22 versus 8 procent). Dat verschil was echter niet significant, zeggen de onderzoekers. Maar omdat er ook geen voordeel bleek van rivastigmine, is de studie gestopt.

Duur derlier niet korter
Uit analyse van de gegevens die wel bekend zijn, blijkt dat de duur van het delier niet korter was bij de rivastigminegroep, dat het delier ernstiger was, en het ic-verblijf gemiddeld langer duurde. Er kon geen goede verklaring worden gevonden voor het (niet-significante) verschil in sterfte tussen beide groepen. Toeval kan dus niet worden uitgesloten, zeggen de onderzoekers. Maar op basis van deze resultaten raden zij in ieder geval af om delier bij ic-patiënten met rivastigmine te behandelen.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

Redactie Nursing.nl

3 reacties

 • no-profile-image

  willemien Bourgonje

  Zuur dit te lezen terwijl mijn schoonvader als proefpersoon behandeld is met Rivastigmine ivm delier na OK en éen van de overledenen is.
  (ben nucher genoeg om te bedenken dat hij er zonder dit Rivastigmine-onderzoek ook overleden zou zijn)

 • no-profile-image

  brechtjefleuren@hotmail.com

  lieve bregt hoi, als het goed is lees je in deze mail iets over een delier uit de nieuwsbrief van de nursing? xxxxxxxxxx

 • no-profile-image

  theemuts

  Ik vraag mij af wat dan wél significant is! De sterfte in de ene groep is bijna 3 maal zo hoog als in de andere.. Tuurlijk, het kan altijd nóg erger.

Of registreer je om te kunnen reageren.