Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

UMC Utrecht wil basiszorg afstoten

Het UMC Utrecht wil een deel van de basiszorg afstoten en deze onderbrengen bij ziekenhuizen in de regio, zo meldt Mednet. In plaats daarvan zal het ziekenhuis zich richten op topzorg en onderzoek van internationaal niveau op een select aantal aandoeningen.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) wil de basiszorg voor doorsnee-aandoeningen afstoten, tenzij die zorg onmisbaar is voor het voorbestaan van het ziekenhuis.

Topzorg en internationaal onderzoek
Niet-academische ziekenhuizen in de omgeving zouden die basiszorg moeten overnemen. Het UMC wil zich in de toekomst richten op topzorg en onderzoek van internationaal niveau op vijf 'speerpunten': het verstoorde brein, ontregelde afweer, falende circulatie, kanker en regeneratieve geneeskunde.

Door: redactie Nursing
Mednet

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing

Redactie Nursing.nl

6 reacties

 • no-profile-image

  Frederique

  Alleen al die namen van de vijf speerpunten,lijkt wel een profielkeuze op de middelbare school.
  Ach als de ontwikkeling ook niet veel verder is gegaan als van deze bestuurders belooft het weinig goeds.
  In een ziekenhuis en ook een zgn "topklinische" ook al zo'n moderne kreet(ieder respecterend ziekenhuis noemt zich tegenwoordig zo)hoort bassiszorg geleverd worden.

  De bassis van een ziekenhuis is dat het gaat om de zieke patient op dat moment zeer kwetsbaar en in een afhankelijke postie, dat vergeten de tegenwoordige managers en bestuurders maar al te vaak.
  De patient wordt tegenwoordig als handelswaar gezien , denk maar aan de naam client in plaats van patient.
  Deze bestuurders moeten maar gaan besturen bij een innovatiecentrum en horen niet thuis in het bestuur van een ziekenhuis.

 • no-profile-image

  Marijke

  Het is overduidelijk dat het bestuur niet weet waar ze mee bezig is. Basiszorg is allang afgestoten. Vraag het de verpleegkundigen maar. Ze werken zich kapot, en kunnen niet eens meer de tijd vinden om een bed te verschonen. Moderne slavernij noem ik dat. Wat nou TOPZORG? ZORG DAT DE BASIS WEER IN ORDE IS! STELLETJE CARRIEREKONTENLIKKERS! ALLEEN DE CIJFERS TELLEN, ook al gaat het over lijken.............

 • no-profile-image

  Martin

  De heer Smaling is niet goed wijs als hij zegt dat stilstand achteruitgaan is. Waar haalt hij dat vandaan? We hebben al veel topklinische zorg, dus ik vraag me af wat het UMC nou echt wil. Het ziekenhuis is er voor de patient, niet voor zichzelf!!

 • no-profile-image

  T. Klinkhamer

  Ik hoop dat ik het verkeerd gelezen heb.Het UMC wil zich op een voetstuk plaatsen. Ze zoeken exclusieve toppatienten om absolute topzorg te kunnen leveren. Het zuur komt bij mij omhoog zetten, waarschijnlijk doorsnee-zuur.

 • no-profile-image

  jos smaling

  Ik vind het een goed idee, want stilstaan is achteruit gaan! Het U.M.C. is een topklinische ziekenhuis, en dat moet zo blijven... jos smaling

 • no-profile-image

  Irene Hadjidakis

  ......tenzij die zorg onmisbaar is....VOOR HET VOORTBESTAAN VAN HET ZIEKENHUIS.........zo zie je maar, je wordt alleen maar geholpn door de academici ALS ZIJ JOU NODIG HEBBEN.......zieken zijn er ten behoeve van de zorgleveraar tegenwoordig. Leve de marktwerking.
  Vinden jullie ook niet dat het de spuigaten uitloopt? www.zorgcrisis.info

Of registreer je om te kunnen reageren.